• Apiterapija
  • 10.09.2020. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Novo Selo

Pčelinja klinika sa apikomorama i u okviru turističke ponude

Koriščenje pčelinjih proizvoda u ishrani datira od pamtiveka, a u sadašnjim uslovima života ljudima polako vraća poverenje u snagu prirode.

Foto: Jozef Gašparovski
  • 773
  • 250
  • 0

Veliki pčelinjak, apikomore, apiterapija čine "Pčelinju kliniku" iskusni pčelar Jozef Gašparovski sagradio je na ulasku u Bačko Novo Selo. U neposrednoj blizini dva lovišta Plavna i Karađorđevo, Dunava i jezera Reš, ovaj pčelar smestio je svoj pčelinjak koji nakon dvadesetak godina pčelarenja broji oko 130 društava.

Pčele daju mnogo više od meda

Okružen je bagremovom šumom, livadama i ritovima tako da pčele imaju dovoljno kvalitetne paše, a Gašparovski osećaj zadovoljstva jer kako na samom početku kaže pčele osim meda daju mnogo više i sve prirodno i zdravo.

Prva apikomora na Zlatiboru - lečenje vazduhom iz košnice

Upravo je to osnova apiterapije koja podrazumeva upotrebu različitih pčelinjih proizvoda u cilju očuvanja i poboljšanja ljudskog zdravlja.

"Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude, a uglavnom je mnogi poistovećuju samo sa medom. Med je zdrav - to svi znamo, ali ima i drugih stvari koje potiču od pčela, za ljudsko zdravlje je izuzetno bitan polen, super hrana, kako ga mnogi zovu, veruje se da čovek može živeti godinu dana uzimajući samo polen i vodu, zatim propolis najači prirodni antibiotik kao i matični mleč. Svi ti proizvodi jačaju imunitet koji je poslednih godina kod većine ljudi prilično narušen", kaže Gašparovski i naglašava da je razlog tome nezdrava ishrana jer ne koristimo dovoljno zdravih biljaka koje nas okružuju, a kojih je u prirodi bezbroj, a najbolji primer za to je kopriva.

Gašparovski naglašava da pčele daju mnogo više od meda

"U trci sa vremenom stres je postao sastavni deo života tako da nam je organizam svakodnevno napet, kao trkač na startu. U istočnim zemljama lečenje pčelinjim proizvodima odavno je poznato i uspešno se primenjuje."

Umirujuće zujanje hiljadu pčela

Naš sagovornik je pre četiri godine u okviru pčelinjaka napravio apikomore koje pružaju dvostruka apiterapeutska dejstva, boravak u pčelinjoj auri i udisanje vazduha direktno iz pčelinje košnice, obzirom da boravak u pčelinjoj mikroklimi i upotreba meda i drugih proizvoda blagotvorno utiču na ljudski organizam.

Sve što dolazi iz košnice je lek - pa i vazduh

Apikomora je kućica napravljena od prirodnih materijala, u njoj čovek može da leži na košnicama i oseti smirujuće zujanje hiljada pčela ali i njihovu specifičnu energiju, to je svojevrstan način kontakta sa pčelama. Ta pčelinja mikroklima, kako tvrdi naš sagovornik, ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam - dovodi ga u stanje ravnoteže, nestaje stres i napetost i stvara osećaj kao da ste zaštićeni, te ima mnogobrojne fizičke, psihičke i medicinske efekte.

U ovim kućicama moguće je osetiti blagodeti vazduha iz košnica koji se udiše direktno iz njih, a obogađen je mešavinom polena, matične mleči, propolisa, nektara, svega onoga što pčela iz prirode donese u košnicu.

Lek je u prirodi

U cilju razvoja ruralnog turizma Gašparovski je izgradio i opremio smeštaj za sve zainteresovane koji žele da osete blagodeti pčelinjih proizvoda, mikroklime i prelepe prirode kao i mnogobrojnih turističkih objekata u opštini Bač.

"Korišćenje pčelinjih proizvoda u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja datira od pamtiveka, ali danas kada su se ljudi otuđili od prirode i kada zbog najmanje sitnice odlaze u apoteku i uzimaju lekove počinju da shvataju značaj i ulogu prirode, koja na svakom koraku nudi hranu kao lek", kaže na kraju ovaj pčelar, pokazujući tegle livadskog, šumskog, bagremovog meda, različite meleme, propolis kapi, polen, mešavine meda suvog voća i orašastih plodova.   

Pčelinja klinika je kao idealno mesto za odmor uz apiterapiju, kao svojevrsna atrakcija uvrštena u ponudu Turističke organizacije opštine Bač.


Tagovi

Apiterapija Apikomora Jozef Gašparovski Pčelinji proizvodi Lečenje Vazudih iz košnice Pčelinja mikroklima


Autorka

Rada Milišić

Rada je novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.