Koriščenje pčelinjih proizvoda u ishrani datira od pamtiveka, a u sadašnjim uslovima života ljudima polako vraća poverenje u snagu prirode.
Veliki pčelinjak, apikomore, apiterapija čine "Pčelinju kliniku" iskusni pčelar Jozef Gašparovski sagradio je na ulasku u Bačko Novo Selo. U neposrednoj blizini dva lovišta Plavna i Karađorđevo, Dunava i jezera Reš, ovaj pčelar smestio je svoj pčelinjak koji nakon dvadesetak godina pčelarenja broji oko 130 društava.
Okružen je bagremovom šumom, livadama i ritovima tako da pčele imaju dovoljno kvalitetne paše, a Gašparovski osećaj zadovoljstva jer kako na samom početku kaže pčele osim meda daju mnogo više i sve prirodno i zdravo.
Upravo je to osnova apiterapije koja podrazumeva upotrebu različitih pčelinjih proizvoda u cilju očuvanja i poboljšanja ljudskog zdravlja.
"Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude, a uglavnom je mnogi poistovećuju samo sa medom. Med je zdrav - to svi znamo, ali ima i drugih stvari koje potiču od pčela, za ljudsko zdravlje je izuzetno bitan polen, super hrana, kako ga mnogi zovu, veruje se da čovek može živeti godinu dana uzimajući samo polen i vodu, zatim propolis najači prirodni antibiotik kao i matični mleč. Svi ti proizvodi jačaju imunitet koji je poslednih godina kod većine ljudi prilično narušen", kaže Gašparovski i naglašava da je razlog tome nezdrava ishrana jer ne koristimo dovoljno zdravih biljaka koje nas okružuju, a kojih je u prirodi bezbroj, a najbolji primer za to je kopriva.
"U trci sa vremenom stres je postao sastavni deo života tako da nam je organizam svakodnevno napet, kao trkač na startu. U istočnim zemljama lečenje pčelinjim proizvodima odavno je poznato i uspešno se primenjuje."
Naš sagovornik je pre četiri godine u okviru pčelinjaka napravio apikomore koje pružaju dvostruka apiterapeutska dejstva, boravak u pčelinjoj auri i udisanje vazduha direktno iz pčelinje košnice, obzirom da boravak u pčelinjoj mikroklimi i upotreba meda i drugih proizvoda blagotvorno utiču na ljudski organizam.
Apikomora je kućica napravljena od prirodnih materijala, u njoj čovek može da leži na košnicama i oseti smirujuće zujanje hiljada pčela ali i njihovu specifičnu energiju, to je svojevrstan način kontakta sa pčelama. Ta pčelinja mikroklima, kako tvrdi naš sagovornik, ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam - dovodi ga u stanje ravnoteže, nestaje stres i napetost i stvara osećaj kao da ste zaštićeni, te ima mnogobrojne fizičke, psihičke i medicinske efekte.
U ovim kućicama moguće je osetiti blagodeti vazduha iz košnica koji se udiše direktno iz njih, a obogađen je mešavinom polena, matične mleči, propolisa, nektara, svega onoga što pčela iz prirode donese u košnicu.
U cilju razvoja ruralnog turizma Gašparovski je izgradio i opremio smeštaj za sve zainteresovane koji žele da osete blagodeti pčelinjih proizvoda, mikroklime i prelepe prirode kao i mnogobrojnih turističkih objekata u opštini Bač.
"Korišćenje pčelinjih proizvoda u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja datira od pamtiveka, ali danas kada su se ljudi otuđili od prirode i kada zbog najmanje sitnice odlaze u apoteku i uzimaju lekove počinju da shvataju značaj i ulogu prirode, koja na svakom koraku nudi hranu kao lek", kaže na kraju ovaj pčelar, pokazujući tegle livadskog, šumskog, bagremovog meda, različite meleme, propolis kapi, polen, mešavine meda suvog voća i orašastih plodova.
Pčelinja klinika je kao idealno mesto za odmor uz apiterapiju, kao svojevrsna atrakcija uvrštena u ponudu Turističke organizacije opštine Bač.
Tagovi
Autorka