Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 06.04.2023. 14:10

Pčelinjak tokom aprila - počinju intenzivniji radovi

Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vreme za detaljan pregled svih zajednica koji radimo po mirnom vremenu na temperaturi iznad 15 stepeni Celzijusa, ali ne samo to.

Foto: Depositphotos/branex
  • 2.013
  • 157
  • 0

U aprilu, radovi u pčelinjaku postaju prilično intenzivni pa se uglavnom početkom meseca fokusiraju na završnu pripremu pčelinjih zajednica za sezonu ili nabavku novih zajednica.

U ovom, kao i u svim nadolazećim mesecima pčelarske sezone nastavljamo održavanjem postavljenih higijenskih pojilica. Ne zaboravimo da voda mora da bude prisutna u pčelinjaku tokom cele sezone.

Osim toga treba obavezno postaviti "mamce" za stršljene i ose jer će ti "posetioci" pčelinjaka takođe dolaziti na slatku veštačku pašu. Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vreme za detaljan pregled svih zajednica koji radimo po mirnom vremenu na temperaturi iznad 15 stepeni Celzijusa, ne ispod i ne po vetrovitom vremenu.

Mesec je to kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za dalji uzgoj. Težnja i orijentacija svakog pčelara trebala bi da se odnosi isključivo na poslove za koje smo se opredelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u "škripcu".

Krajem aprila obično je vreme za prvu jaču pčelinju pašu kada cveta uljana repica. Do tada na voćnoj paši bi trebalo već izjednačiti jačinu svih zajednica u pčelinjaku.

Neki od zadataka koje bi pčelari trebalo da obave u ovom mesecu su:

  1. Pregledavanje pčelinjih zajednica: Pčelari bi trebalo da pregledaju svoje pčelinje zajednice kako bi proverili jesu li zdrave i jake. Ovo bi trebalo uključivati pregled stanja legla, broj pčela i količinu hrane u košnici.

  2. Dodavanje novih okvira: Ako pčelinja zajednica izgleda jako jaka, pčelari bi mogli da dodaju nove okvire kako bi povećali prostor za odlaganje meda i legla.

  3. Uklanjanje umrlih pčela: U ovom mesecu, pčelari bi trebalo da redovno uklanjaju mrtve pčele iz košnica kako bi sprečili širenje bolesti.

  4. Hranjenje pčela: Ako zajednica izgleda kao da nema dovoljno hrane, trebalo bi početi hraniti pčele šećernim sirupom ili drugim veštačkim izvorima hrane.

  5. Čišćenje košnica: Trebalo bi očistiti košnice od propolisa i ostalih otpadaka kako bi obezbedili čist i zdrav prostor za pčele.

  6. Priprema opreme: Pčelari bi trebalo da pogledaju svoju opremu i da obezbede da je sve spremno za sezonu sakupljanja meda i polena.

  7. Planiranje: Planirajte svoje aktivnosti za sledeće mesece, uključujući pripremu košnica, nadzor nad bolestima i štetočinama, te pripremu za sezonske promene.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Mamci za stršljene Pregled zajednica April


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]