• Fruška gora
  • 08.01.2018. 18:00

Pčelinjak u manastiru zahvaljujući Karlovčaninu

Aleksandar Bikar pomaže manastirima na Fruškoj gori da započnu sa pčelarenjem.

Foto: Col Ford and Natasha de Vere / Flickr
  • 832
  • 218
  • 0

Aleksandar Bikar je pčelar iz Sremskih Karlovaca, koji ima 74 godine, a svoje znanje i iskustvo rado prenosi drugima. Drag gost je u fruškogorskim manastirima, ali i hramovima širom naše zemlje.

Tako je, pre više od 10 godina, u manastiru Velika Remeta, osnovan pčelinjak, koji je danas jedan od većih u okolini. To je bilo kod oca Stefana, a sada se ovim poslom bavi otac Platon, koji samostalno pravi i košnice.

Drugi je osnovan u manastiru Bešenovo. Ovde vredno rade iguman Arsenije, mladi monah Mitrofan i bračni par Bikar.

"Pomažemo koliko možemo, kako radom tako i donacijama. To činimo još od 1981. godine, kada smo odlučili da kod kuće ne radimo nedeljom. Od tada smo redovno na liturgijama u najbližem manastiru. Treba da se odmore i telo i duša", kaže Bikar za Novosti.

Propise treba poštovati

Pčelari već 58 godina, iako je po struci ekonomista i pogonski inženjer elektronike. Smatra da pčelarski posao mora da se obavlja korektno i u skladu sa propisima.

"Naši propisi su dobri, ali se često ne poštuju, pa se na tržištu, pod nazivom med nađe i ono što ne valja", tvrdi Aleksandar Bikar.

Foto: Col Ford and Natasha de Vere / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Aleksandar Bikar Sremski Karlovci Pčele Pčelinja Velika Remeta Bešenovo Manastir


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.