Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji vosak
  • 30.06.2024. 10:00

Pčelinji vosak efikasno je i ekološko zaštitno sredstvo u povrtarstvu

Pčelinji vosak stvara zaštitnu barijeru koja štiti biljke od štetnih uslova sredine kao što su suša, ekstremne temperature i UV zračenje.

Foto: Depositphotos/lenyvavsha
  • 226
  • 19
  • 0

Ekološko povrtarstvo sve je popularnije, a mnogi povrtari traže prirodne načine za očuvanje zdravlja svojih biljaka. Jedno od manje poznatih, ali izrazito efikasnih rešenja je pčelinji vosak.

Ovaj prirodni proizvod pčela ima niz blagotvornih svojstava koja ga čine idealnim za primenu u eko povrtarstvu. Približna hemijska formula za vosak je C15H31COOC30H 61.

E-broj belog i žutog pčelinjeg voska (broj koji je deo sistema označavanja prehrambenih aditiva koji se koriste za proizvodnju hrane, op.a.) je E901 odnosno E901(i) za beli i E901(ii) za žuti pčelinji vosak. Oznaka E901 znači da se može koristiti u svim religijama kao i u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani jer nije životinjskog porekla.

Pčelinji vosak je prirodna materija koju stvaraju mlade pčele radilice za izgradnju saća u koje zatim skladište med i pergu. To je izuzetno čvrst, ali fleksibilan materijal sa belo-žućkastom bojom i vrlo karakterističnim prepoznatljivim mirisom. Sastav je vrlo složen, sastoji se glavnom od estera masnih kiselina i alkohola, s malim učešćem vitamina A.

Zaštitna svojstva pčelinjeg voska

Prirodna barijera

Stvara zaštitnu barijeru koja štiti biljke od štetnih uslova životne sredine poput onih kod suše, ekstremnih temperatura i UV zračenja. Kada se nanese na biljne delove, vosak formira tanki film koji smanjuje isparavanje vode i istovremeno održava potrebnu vlažnost.

Antimikrobna svojstva

Jedna od najvažnijih prednosti je njegova sposobnost da izvan košnice u poljoprivredi deluje kao prirodni antimikrobni agent. Vosak koji proizvode samo pčele ima svojstva koja sprečavaju rast bakterija i gljivica, čime se smanjuje rizik od infekcija biljaka. Ovo je posebno korisno u borbi protiv bolesti kao što su plesan i pepelnica. Mnogi poljoprivrednici nisu upoznati sa tim svojstvima iako bi možda trebalo da bude.

Repelent za insekte

Može se koristiti kao prirodni repelent za neke insekte. Njegov miris i tekstura često odbijaju štetočine poput lisnih vaši, puževa i drugih insekata, čime se automatski smanjuje potreba za štetnim hemijskim insekticidima.

Primena u eko povrtarstvu

Premazivanje biljaka

Jedan od najjednostavnijih načina primene je premazivanje površine biljaka. Češće se koristi na mladim izdancima i lišću, gde može pružiti dodatnu zaštitu protiv isušivanja i napada štetočina. Za ovu svrhu vosak se topi na blagoj temperaturi, a zatim nanosi četkicom ili sprejem.

Malčiranje zemljišta

Malčiranje zemljišta sa dodatkom pčelinjeg voska može efikasno zadržati vlagu i smanjiti rast korova. Vosak se može pomešati sa drugim organskim materijalima poput drvne sečke ili slame radi postizanja optimalnih rezultata.

Zatvaranje rana na drveću

Prilikom orezivanja i kalemljenja drveća, sveže rane mogu biti podložne infekcijama i napadima štetočina. Može se vrlo uspešno koristiti za zatvaranje tih rana te ih zaštiti dok se ne zacele prirodno.

Ekološke prednosti korišćenja 

Korišćenje pčelinjeg voska kao zaštitnog sredstva u biljnoj proizvodnji doprinosi ekološkom pristupu jer smanjuje upotrebu sintetičkih hemikalija koje mogu kontaminirati tlo i vodu. Vosak je biorazgradiv i nema štetne efekte na životnu sredinu, čime se održava ravnoteža ekosisteme.

Predstavlja, dakle, vredno potpuno prirodno sredstvo u arsenalu svakog ekološkog povrtara. Njegova prirodna zaštitna svojstva, antimikrobni efekti i sposobnost da deluje kao repelent za insekte, čine ga izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja biljaka. Korišćenjem ove prirodne materije ne samo da ćemo poboljšati prinose u bašti već ćemo i doprineti očuvanju životne sredine. U doba kada je održivo povrtarenje imperativ, pčelinji vosak predstavlja skladnu sintezu tradicionalnog znanja i savremenih ekoloških potreba.


Tagovi

Pčelinji vosak Zaštitna svojstva Repelent Prirodna barijera Zaštita bilja Ekološki pristup


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.