Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masovno trovanje pčela
  • 07.07.2015. 08:00

Pomor pčela u Kikindi!

Masovno trovanje i uginuće pčela pogodilo je kikindske pčelare. Za sada je stradalo 1.600 košnica, ukupna šteta procenjuje se na blizu pola miliona evra, a to još sigurno nisu konačne brojke. Uzrok - kažu pčelari, najverovatnije neonikotinoid.

  • 738
  • 71
  • 0

Katastrofa! Tako su proteklih dana pčelari sa teritorije kikindske opštine prokomentarisali šokantnu situaciju masovnog trovanja i uginuća pčela. Oko 1.600 košnica je, za sada, stradalo, a ukupna šteta procenjuje se na blizu pola miliona evra.

Neonikotinoid mogući uzrok trovanja

Ono što je još strašnije je činjenica da to sigurno nije konačna šteta. Pčelari pretpostavljaju da je uzrok trovanja i masovnog uginuća najverovatnije hemijski preparat neonikotinoid, kojim se pre setve zaprašuje seme suncokreta. Za razliku od zemalja EU, kod nas je zakonska zabrana tog insekticida tek stupila na snagu. Sada su na potezu nadležne inspekcije i institucije.

Saša Čolak
Saša Čolak,

predsednik kikindskog Udruženja pčelara

Preko 300 pčelara sa teritorije opštine Kikinda, našlo su se u vrlo teškoj situaciji. Masovno trovanje i uginuće pčela sve ih je šokiralo, a umesto smirivanja situacije, problem se sve više širi.

Prema prvim procenama, šteta je ogromna, kaže Saša Čolak, predsednik kikindskog Udruženja pčelara: "U ovom trenutku, 1.600 košnica puta 200 evra, to je 320 hiljada evra. Prema podacima kojima trenutno raspolažemo, sa štetom na košnicama koje danas treba da obiđemo gubici su oko pola miliona evra. Do iduće nedelje ne znamo kolika će ta šteta biti, daj Bože da se zaustavi na tome. Žalosno je sve ovo. Jutros sam obišao dva svoja pčelinjaka od po sto komada. Nažalost, trovanje se i dalje nastavlja".

Otvaranje cveta suncokreta donelo katastrofu

Cvet suncokreta
Katastrofa je počela otvaranjem cveta suncokreta

Prava katastrofa za proizvođače meda počela je sa otvaranjem cveta suncokreta, što ukazuje da tretiranje suncokreta određenim hemisjkim preparatima može biti i uzrok ove pošasti.

"Kako je išlo otvaranje cveta suncokreta, tako je raslo sve masovnije i masovnije trovanje pčaela, što je nama bio dovoljan signal da pretpostavimo da uzrok problema treba tražiti tu. Suncokret nam je postao problem, taj isti suncokret koji je trebao da bude naša blagodet", dodao je Saša Čolak.

Kikindski pčelari
Kikindski pčelari u teškoj su situaciji

Pčelar iz Banatskog Velikog Sela, Željo Pećanac, naglašava da se sada nada što manjoj šteti na čak 6o košnica i sprečavanju daljeg stradanja pčelinjih društava. Nadležne inspekcije bile su na terenu, ali povratnih informacija za sada nama, objašnjava Pećanac.

"Do sada nemamo nikakvu povratnu informaciju. Inspekcije su bile i kod mene i kod komšija, uslikano je stanje, uginule pčele. Kod mene je baš ekstremna situacija. Uzeli su i uzorke pčela, a rekli su nam da sledi stručna analiza i da se radi dalje, po službenoj dužnosti. Što se tiče nadokande štete, iskreno - ne očekujem ništa", dodao je Pećanac.

Moralo bi oštrije da se reaguje

Stojan Anđelković
Stojan Anđelković,

predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine

Kikindske pčelare došao je da podrži i Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine. Prema njegovim rečima, ovo nije prvi slučaj i moralo bi oštrije da se reaguje. "Često to inspekciije neće da odrade do kraja jer su kazne drakonske. Tačnije, to je kazna od milion do tri miliona dinara za ovakav prekršaj. Voleo bih da se to konačno desi i da odgovorni budu kažnjeni, ali iskreno, teško da će se to i desiti“, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Pčelari su se za pomoć obratili i kikindskoj lokalnoj samoupravi. Očekuju da u narednom periodu nadležne inspekcije urade svoj deo posla, odnosno da krivci za pomor pčela snose odgovornost i nadokande štetu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pomor pčela Sever Banata Stojan Anđelković Stručna analiza Masovno trovanje pčela Cvet suncokreta Saša Čolak Neonikotinoid Kikindska opština Košnice Željko Pećinac


Autorka

Tatjana Popovic

Više [+]

Kao diplomirani politikolog, Tanja je duže od dve decenije u novinarstvu. Nakon učenja novinarskog zanata kroz rad u klasičnim i štampanim medijima, angažovala se i u online medijima. Radi u dopisničkoj mreži RTV.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu