• Bačka Topola
  • 07.09.2017. 10:00

Pomor pčela zbog prskanja ambrozije?

Pčelari sumnjaju da je totalni herbicid "agro kvatro" uzrok pomora oko 1.000 pčelinjih zajednica.

Foto: dixie wells / Flickr
  • 1.647
  • 183
  • 0

Pomor oko 1.000 pčelinjih zajednica dogodio se u selima opštine Bačka Topola - Njegoševu, Pobedi, Gunarošu, Orahovu. Uzrok se još uvek ne zna, ali sigurno je da se ne radi o bolesti.

Uzrok herbicid?

Pčelari čekaju analizu, ali pretpostavljaju da je razlog upotreba totalog herbicida "agro kvatro". Njim su okolne parcele zaprašivane protiv ambrozije koja je u cvetu. Ona ima dovoljno polena da pčele sleću na nju, pišu Novosti.

"Šteta je sigurno između 20.000 i 30.000 evra. Pčelarstvom se bavim tri godine i sve što sam imao uložio sam u ovaj posao, a sada u jednom danu ostao bez svega", kaže Radomir Iković.

Troškove analiza snosni džava

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da je ovo u nadležnosti inspekcije, pa pčelari neće morati da plate analize, koje koštaju 150.000 dinara za jednu njivu.

"Uprava za zaštitu bilja i veterine uzela je uzorke iz pčelinjaka i zemljišta i ako se utvrdi da je uginuće posledica upotrebe nedozvoljene hemije, prema počiniocu će se postupati najdrastičnije, jer su pčele osnova života u prirodi", rekao je Nedimović.

Foto: dixie wells / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Radomir Iković Agro kvatro Pčele Branislav Nedimović Herbicid Pomor


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Duboko zimsko oranje je u toku, neki poljoprivredni proizvođači usled previše poslova ne stignu da o... Pročitaj celu belešku »