AgroKlub.rs

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Pčelarstvo » Povećanje izvoza kroz projekte

Povećanje izvoza kroz projekte

Prodaja meda

Povećanje izvoza kroz projekte

Datum: 12.05.2017. 12:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, tvrdi da je otkupna cena meda koji se izvozi viša, te da bi naši pčelari trebalo da se okrenu stranom tržištu. Potrebni su učestvovanje na projektima i zaštita geografskog porekla.

Srbija je najviše meda izvezla 2013. godine - 3.371 tonu. Proizvodnja se godišnje kreće od 6.000 do 9.000 tona, a bagremov med je najzastupljeniji.

Cene su u rasponu od 800 do 1.500 dinara, a pčelari bi mogli da zarade više, smatra Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Rešenje je u projektima

On tvrdi da je otkupna cena meda koji se izvozi viša, te da bi naši pčelari trebalo da se okrenu stranom tržištu. Smatra da bi trebalo da koriste projekte, kao što je bio "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona", koji je dobio nagradu Evropske komisije.

"To je skup i dugotrajan proces, koji podrazumeva svest naših poljoprivrednika da se mora igrati tržišna igra. Što pre shvatimo da udruženi možemo da stignemo do krajnjeg cilja - efikasnog, brzog i produktivnog plasmana meda, biće nam bolje", rekao je Živadinović za Novosti.

Geografsko poreklo

Ono što je veoma važno kada je reč o izvozu je zaštita geografskog porekla. Živadinović kaže da je sve procedure okončalo jedino društvo pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada za fruškogorski, lipov med.

Foto: Hans / Pixabay

Broj pregleda članka: 1611; Uspešnost članka: 257.55

Izvor: Novosti.rs

Tagovi: Izvoz, Bagremov med, Rodoljub Živadinović, Lipov med, Jovan Živanović

Ključne reči članka: povecanje, izvoza, kroz, projekte, živadinović


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.