Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi na pčelinjaku
  • 07.11.2016. 16:00

Prezimljavanje pčela

Hladnoća, nedostatak hrane, udaljenost hrane od klubeta, previše vlage, prejaki vetrovi, kao i svakodnevne opasnosti od domaćih životinja i drugih neprijatelja pčela prete neprestano.

Foto: bigstochphoto.com/ kostik
  • 797
  • 94
  • 0

Period prezimljavanja za pčele predstavlja najrizičniji period života u toku godine, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je zima duga s puno neizvesnosti. To je period kada pčele miruju u zimskom klubetu u košnici, reklo bi se čak i vrlo bezbedno.

Zima - najrizičniji period za pčele

Međutim, zima je period s najviše životnih opasnosti po pčele. Hladnoća, nedostatak hrane, udaljenost hrane od klubeta, previše vlage, prejaki vetrovi, kao i svakodnevne opasnosti od domaćih životinja i drugih neprijatelja pčela prete neprestano. Pa ipak, sve te opasnosti pčele prebrode, uz koji gubitak. Gubitak do 10 odsto je prihvatljiv, a sve preko toga predstavlja ozbiljnu štetu za pčelare i pčelinjak, a svakako postoji i razlog za zabrinutost pčelara.

U novembru nema aktivnosti pčela

Dnevne temperature u novembru se svakodnevno približavaju nuli. Bitno je to, da je temperatura, retko kada, iznad plus 12 stepeni. Pčelinje klube se u ovom periodu godine konsoliduje, još više zbija, odnosno smanjuje svoj obim. Na tako smanjenom prostoru pčele uspevaju da održe potrebnu klimu u klubetu. U novembru nema legla, nema aktivnosti pčela, više uopšte ne izleću, pa nema ni velike potrošnje hrane. To je mesec u kome pčele imaju najmanju potrošnju, od samo oko 700 grama, u toku celog meseca. U ovom mesecu u košnici nema ni trutova. Ukoliko se u nekoj košnici primete trutovi, to je znak da sa maticom nešto nije u redu, prednosi Društvo pčelara Beograda.

Jaka društva odstrane nepotrebnu vlagu

Klima, u novembru, nije prijatna za pčele, jer ima dosta kiše. Problem predstavalja i pojava guste magle koja se često danima ne diže, a to stvara povećanu vlažnost u plodištu. Međutim, dovoljno snažna pčelinja društva nepotrebnu vlagu odsrane iz plodišta bez ikakvih teškoća.

Tekst: Slavko Jakovljević

Foto: bigstochphoto.com/ kostik2photo


Tagovi

Pčele Prezimljavanje Klube Magla Vlažnost vazduha Trutovi


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D