Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 25.12.2023. 12:00

Pripreme pčelinjaka u januaru ključne su za nadolazeću sezonu

Januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vreme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspeha tokom nadolazeće pčelarske sezone.

Foto: Maja Celing Celić
  • 376
  • 35
  • 0

Januar donosi hladnoću i tišinu u mnoge delove sveta, ali za pčelare, ovo je ključno razdoblje za pripremu pčelinjaka za nadolazeću sezonu.

Pokušaćemo da opišemo neke bitne radove u njemu tokom spomenutog meseca, pružajući pri tome uvid u aktivnosti koje će pčelarima pomoći u očuvanju zdravlja i produktivnosti njihovih košnica.

Kontrola zaliha hrane, toplote i zdravlja pčela

Zimi one troše zalihe meda kako bi održale svoju zajednicu živom. Januar je pravo vreme za proveru zaliha unutar košnica. Pčelari treba pažljivo da pregledaju stanje klupka/zalihe na okvirima i dodati ako je potrebno medne okvire ili pogače. To je za ovaj deo godine ključno kako bi se ovim životinjicama osigurala dovoljna ishrana tokom hladnih meseci.

Iako pčele dobro unutar klupka podnose hladnoću, ona može biti izazov za njih da dođu do zaliha hrane, stoga je važno obezbediti da se unutar košnice održi optimalna temperatura bez uznemiravanja. Pčelari, ako je to potrebno mogu dodatno koristiti izolacijske materijale kako bi zaštitili košnice od hladnoće i vetra. Ovo je ključno za očuvanje toplote i održavanje aktivnosti roja tokom zime, posebno u gornjem delu košnice gde se gubi najviše toplote koju pčele stvaraju u klupku.

Januar je idealno vreme za njihov pregled i identifikaciju mogućih problema sa bolestima. Pčelari treba pažljivo da pregledaju rojeve, pratiti prirodan pad varroe, uočavati znakove bolesti i preduzimati mere kako bi sprečili širenje mogućih infekcija. Redovni zdravstveni pregledi ključni su za očuvanje jakih i vitalnih zajednica.

Planiranje za novu sezonu

Dok one miruju, pčelari u to vreme imaju priliku planirati aktivnosti za nadolazeću sezonu. To uključuje planiranje smeštaja eventualnih novih košnica, održavanje stare i nabavku nove opreme, odabir mogućih lokacija za pašu kod selećih pčelara i razmatranje svih promena kako u strategiji uzgoja ovih medonosnih životinjica tako i na osnovu novih naučnih saznanja. Pravilno planiranje unapred uvek im omogućava da iskoriste priliku za rast i poboljšaju uslove na svom pčelinjaku.

Januar je uz ostale zimske mesece takođe određena prilika za edukaciju i usavršavanje, čitanje stručnih članaka, prisustvovanje radionicama ili onlajn kursevima, razmena iskustava sa drugim pčelarima itd., sve su to koraci prema unapređenju vlastitog znanja i veština bez obzira imaju li ili nemaju prethodno iskustvo.

U zaključku, januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vreme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspeha tokom nadolazeće sezone. Održavanje zaliha hrane, kontrola zdravlja pčela, održavanje toplotnih uslova, planiranje i stalna edukacija ključni su elementi koji će im pomoći u vođenju zdravih i produktivnih pčelinjaka.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Pčelari Pčele Zalihe hrane Optimalna temperatura Januar


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.