Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Senzorna ocena meda
  • 17.10.2018. 08:00

Proglašeni šampioni kvaliteta meda

Ove godine prijavljen je iznenađujući broj učesnika, odnosno rekordnih 92 iz naše zemlje i regiona.

Foto: Pixabay / Three-shots
  • 670
  • 230
  • 0

Na drugoj Međunarodnoj senzornoj oceni kvaliteta meda u organizaciji Klastera "Panonska pčela", i uz podršku Privredne komore Vojvodine, u Novom Sadu, proglašani su šampioni. Apsolutni šampion je mladi pčelar iz Paraćina Aleksandar Stevanović, dok je titulu šampiona u kategoriji serije meda ponela Biljana Tomić. Posebno priznanje, za sveukupni doprinos razvoju pčelarstva, dobio je Vladimir Hunjadi koji se već 60 godina bavi pčelarstvom, piše RTV

Ocenjivanje prema EU standardima

Senzornu ili organoleptičku ocenu - boje, mirisa, ukusa, čistoće, gustoće i teksture meda obavili su akreditovani specijalisti za organoleptička svojstva hrane, prema pravilniku koji je u potpunosti saglasan sa standardima koji važe u zemljama Evropske unije. Uzorci meda pregledani su u ovlašćenim laboratorijama kako bi se potvrdilo prirodno svojstvo meda. Ocenu kvaliteta pristiglih uzoraka radila je stručna komisija na čelu sa  profesorima dr Miroslavom Ćirković, dr Jovankom Reljić i dr Đorđem Okanovićem.

Rekordan broj učesnika

Predsednik Klastera Hadži Zoran Jovanović istakao je da je ove godine prijavljen iznenađujući broj učesnika, odnosno rekordnih 92 iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije.

"Po broju zemalja učesnica i broju uzoraka meda, ova Senzorna ocena kvaliteta meda spada u najveće u regionu. Posebno želim da istaknem učešće pčelara sa Kosova i Metohije koji su se prvi put pojavili sa svojim proizvodima. Oni su zasluženo dobili dva velika priznanja, a imali smo priliku da sa njima razmotrimo mogućnosti saradnje i pomoći kako bi uspešno razvili pčelarstvo na Kosovu i Metohiji", rekao je Jovanović.

Med - karta na koju bi trebalo da igramo

Svečanosti je prisustvovao i Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, koji je istakao da je kvalitet meda ono što bi trebalo da bude naša konkurentna prednost, i karta na koju bi trebalo da igramo: "Grad Novi Sad od 2012. godine kontinuirano podržava pčelarstvo. Jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom je i lipov med, i poslednje tri godine Grad snosi kompletne troškove sertifikacije, odnosno zaštite geografskog porekla i nastaviće to da radi i u narednom periodu. Prvi put ove godine smo izdvojili sredstva za jedno udruženje pčelara sa teritorije Grada Novog Sada za nabavku lekova. Nastavljamo da proširujemo naše aktivnosti, sarađujemo sa Klasterom, sa udruženjima, radimo planski i siguran sam da svi zajedno možemo da napravimo rezultate u budućnosti".


Izvori

RTV


Tagovi

Med Organoleptička ocena Aleksandar Stevanović Hadži Zoran Jovanović Milorad Radojević Novi Sad Panonska pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.