AgroKlub.rs

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Pčelarstvo » Proizvodnja košnica u Vrbasu

Proizvodnja košnica u Vrbasu

LR i Far

Proizvodnja košnica u Vrbasu

Datum: 11.03.2017. 13:15 |

Kategorija:

Pčelarstvo

Marko i Dušan Stanimirović iz Vrbasa imaju pogon za proizvodnju košnica. Trenutno prave LR i Farove košnice, a planiraju i DB košnice, za kojima vlada velika potražnja.

Marko Stanimirović iz Vrbasa za kratko vreme ostvario je zavidan uspeh u pčelarstvu. Počeo je sa ocem Milanom, nakon što se vratio sa privremenog rada u Rusiji. U početku je bio nevoljan, ali je nakon nekoliko selidbi košnica i druženja sa iskusnim pčelarima, shvatio svu lepotu ovog posla. Nastavio je sa bratom Dušanom.

Od meda do košnica

Gubitak zaposlenja roditelja primorao ih je da povećaju obim rada. Tada su otpremnine i ušteđevinu uložili u pogon za proizvodnju košnica.

"Godinu dana radimo i uložili smo sve što smo imali. Nismo imali novca za materijal, ali pomogli su nam prijatelji. Za sada radimo fino. Traže se košnice, jer su kvalitetne, dobar je lepak, nema čvorova, šmirglamo redovno i idemo u detalje", objašnjava Stanimirović.

Šta podrazumeva dobra košnica?

Trenutno prave LR i Farove košnice, a planiraju i DB košnice, za kojima vlada velika potražnja. Marko ukazije na to šta podrazumeva dobra i kvalitetna košnica:

"Kada se stavi jedan nastavak na drugi, treba lepo da stoji, da nema lufta, da se ne klacka. Bez čvora je skuplja, a obavezno kutija mora da bude u vinklu i po merama".

Bez pomoći države

Stanimirovići su hteli da uvedu i proizvodnju ramova, ali nisu nisu dobili novac na konkursu. Isto su prošli i sa konkursom za sušaru za daske, za koji su pooštreni uslovi, zbog velikog broja prijavljenih. Ipak, njihova proizvodnja uspešno funkcionište. Isto je i sa pčelarskom proizvodnjom, koja raste iz godine u godinu. Trenutno imaju 86 košnica.

Foto: Print Screen / YouTube


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 6074; Uspešnost članka: 687.7

Tagovi: Košnice, Vrbas, Marko Stanimirović

Ključne reči članka: proizvodnja, kosnica, u, vrbasu, košnica, košnice, šta podrazumeva dobra


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.