Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LR i Far
  • 11.03.2017. 13:15

Proizvodnja košnica u Vrbasu

Marko i Dušan Stanimirović iz Vrbasa imaju pogon za proizvodnju košnica. Trenutno prave LR i Farove košnice, a planiraju i DB košnice, za kojima vlada velika potražnja.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 7.350
  • 312
  • 0

Marko Stanimirović iz Vrbasa za kratko vreme ostvario je zavidan uspeh u pčelarstvu. Počeo je sa ocem Milanom, nakon što se vratio sa privremenog rada u Rusiji. U početku je bio nevoljan, ali je nakon nekoliko selidbi košnica i druženja sa iskusnim pčelarima, shvatio svu lepotu ovog posla. Nastavio je sa bratom Dušanom.

Od meda do košnica

Gubitak zaposlenja roditelja primorao ih je da povećaju obim rada. Tada su otpremnine i ušteđevinu uložili u pogon za proizvodnju košnica.

"Godinu dana radimo i uložili smo sve što smo imali. Nismo imali novca za materijal, ali pomogli su nam prijatelji. Za sada radimo fino. Traže se košnice, jer su kvalitetne, dobar je lepak, nema čvorova, šmirglamo redovno i idemo u detalje", objašnjava Stanimirović.

Šta podrazumeva dobra košnica?

Trenutno prave LR i Farove košnice, a planiraju i DB košnice, za kojima vlada velika potražnja. Marko ukazije na to šta podrazumeva dobra i kvalitetna košnica:

"Kada se stavi jedan nastavak na drugi, treba lepo da stoji, da nema lufta, da se ne klacka. Bez čvora je skuplja, a obavezno kutija mora da bude u vinklu i po merama".

Bez pomoći države

Stanimirovići su hteli da uvedu i proizvodnju ramova, ali nisu nisu dobili novac na konkursu. Isto su prošli i sa konkursom za sušaru za daske, za koji su pooštreni uslovi, zbog velikog broja prijavljenih. Ipak, njihova proizvodnja uspešno funkcionište. Isto je i sa pčelarskom proizvodnjom, koja raste iz godine u godinu. Trenutno imaju 86 košnica.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Marko Stanimirović Vrbas Košnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner