Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 25.04.2023. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Proleće nije dobro počelo ni za pčelare, a ni za voćare

Od početka ove godine smenjuju se topli i hladni periodi, pa je tako u januaru bilo toplih dana, a u aprilu je pao sneg. Pčelari zbog toga već strepe za ovogodišnje prinose meda.

Foto: Sanja Dovečer
  • 484
  • 84
  • 0

Vremenske prilike tokom aprila nikako nisu pogodovale pčelama. Posle perioda lepog vremena kada su one krenule u ucvetale voćnjake, pao je sneg i došlo je do zahlađenja.

April je mesec kada je vreme cvetanja voćnjaka i trava. Tako bi bar trebalo da bude, ali umesto toga, početkom aprila padao je sneg i temperature su bile i ispod nule. Voću to nimalo nije prijalo, a pčelarima je donelo nove glavobolje. Bilo je i nekoliko sunčanih dana, ali je duvao vetar, što pčele ni malo ne vole.

"Nakon desetak hladnih dana one su jedva dočekale da izađu po polen i vodu koji su im najviše potrebni zbog razvoja legla. Mlade koje su se rađale ovih dana, nisu još imale dodira sa prirodom i to je njihov prvi izlazak. Međutim, dočekalo ih je izuzetno vetrovito vreme i zbog toga su neraspoložene i ljute, i izlaze na silu", kaže pčelar iz Valjeva Aleksandar Radovanović.

Zbog hladnog vremena smanjena je brojnost

Pčele bi u aprilu trebalo da u košnicu unose nektar, cvetni prah i vodu, jer se brzo proširuje leglo. U ovo vreme pored voća cveta i maslačak, razne vrste trava, uljana repica, topola, brest.

"Meteorolog je lepo objasnio, imali smo april u januaru i januar u aprilu. E zbog tih lepih dana kad im vreme nije, imali smo buran razvoj pčelinjih društava. Onda je usledio period zahlađenja koji nije neuobičajen, ali nikada ovakav kao što je bio u aprilu, kada je razvoj najintenzivniji. U aprilu i maju se one umnožavaju naglo i to su one koje treba da donesu glavnu pašu, bagrem", kaže Radovanović i dodaje da je na žalost došlo do zahlađenja i da se postavlja pitanje da li će i ono postojeće leglo moći da se sačuva, da se i održi i ne propadne.

Zimske pčele već odumiru, ali mora postojati brojnost legla letnjih koje preuzimaju sve funkcije i to je ono što pčelare najviše brine u ovom period.

"Kod mene je za sada dobro stanje, ali neće biti brojnosti koja bi trebala da bude. Posle onog snega, par dana je bilo promenljivo vreme, a kada je temperature bila oko 10 stepeni, one su već imale nagon da izađu napolje po vodu i polen koji je neophodan za razvoj larvi. Izlazile su iz tople košnice na hladno vreme i zbog te nagle promene temperature, kočile su se, pa je dosta uginulih bilo oko košnica", kaže naš sagovornik i dodaje da to nije dobro, jer ono što je trebalo da prikuplja bagrem je stradalo.

Voće precvetalo, čeka se bagrem da ucveta

Voće je uglavnom precvetalo tokom perioda hladnog i kišnog vremena, sada kada je jabuka u cvetu, ponovo su temperature ispod prosečnih i uz to ima i dosta kiše.

"Voćari mogu samo da žale zbog vremena koje smo imali, ono što je oplođeno i što se sačuvalo, to je to. Koliko sam čuo, rod će biti prepolovljen, ali na sreću, mraz nije dodatno oštetio voće. Što se tiče pčelara, ovo je sada tragikomedija. U januaru i februaru smo imali i 20 stepeni, a onda dođe april i bude nula ili sedam stepeni dnevna, pa to je užas", kaže ovaj pčelar.

Prošla godina je bila izuzetno dobra

Prošla godina je za pčelare bila izuzetno dobra, naročito za one koji sele svoje košnice. Bagrem tek treba da počne da cveta, pa se sve nade polažu u dobre vremenske prilike.

"Bagem krajem marta i početkom aprila pušta pupoljke za budući cvet. On je nežan, naročito kada je u toj ranoj fazi i može da mu našteti i dugotrajna hladnoća. Ne mora da bude ispod nule. Ali to nam tek predstoji i videćemo šta će da bude."

Na našim prostorima begrem cveta od početka maja pa sve do početka juna, u zavisnosti od nadmorske visine, pa se mogu dobiti i dve paše bagrema, ukoliko se pčele sele sa jedne na drugu lokaciju. Tako je bar bilo za vreme dobrih godina kojima ova nije nalik. 


Foto prilog


Tagovi

Vremenske prilike Aleksandar Radovanović Precvetalo voće Smanjena brojnost pčela Zahlađenje Cvetanje bagrema


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.