Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest pčelara
  • 12.07.2015. 09:00

Protestovali prijepoljski pčelari

Zbog nedavnog masovnog pomora pčela, prijepoljski su pčelari održali miran protest i tražili nadoknadu štete nastale na društvima.

Foto: depositphotos.com
  • 350
  • 15
  • 0

Prijepoljski pčelari održali su 11. jula 2015. godine miran protest zbog masovnog pomora pčela koji se desio krajem juna tekuće godine kada je, zbog nekontrolisanog prskanja žitarica, uništeno oko 400 košnica.

Pčelari tražili nadoknadu štete

Prema rečima člana prijepoljskog opštinskog veća, Zorana Despotovića oni su tražili da im se nadoknadi šteta nastala na društvima. "Mi smo im dali podršku i učinićemo sve napore da skromnim sredstvima nadomestimo njihove gubitke", kazao je Despotović Tanjugu i dodao da će, takođe, biti organizovana edukacija za poljoprivredne proizvođače u kom delu dana treba da sprovode mere zaštite voća, povrća i žitarica, da ne bi došlo do ovakvih posledica. Iako nije bilo potrebe, skup je obezbeđivala policija, dodao je Despotović.

Nekontrolisano prskanje žitarica mogući uzrok pomora

U prijepoljskom selu Jabuka uništeno je oko 400 košnica pčela, izjavio je ranije novinarima predsednik udruženja pčelara Prijepolje, Mirsad Hodžić. On je izrazio sumnju da je do pomora pčela došlo zbog nekontrolisanog prskanja žitarica u tom kraju.

Pčelar Hajrudin Kapidžić kaže da mu je stradalo oko 40 košnica."Slučaj je prijavljen policiji i nadležnim inspekcijama koje su izlazile na teren. Uglavnom su uginule pčele izletnice, a sva društva koja su bila na ispaši na Jabuci su veoma oslabljena", rekao je on ranije Tanjugu. Kapidžić je istakao da su veterinarski inspektori uzeli uzorke mrtvih pčela kako bi se utvrdio uzrok uginuća, a šteta se, prema njegovoj oceni, meri milionskim iznosima.

Foto: depositphotos.com; schlag


Izvori

Tanjug


Tagovi

Prijepoljski pčelari Protest pčelara Mirsad Hodžić Zoran Despotović Hajrudin Kapidžić Nadoknada štete Nekontrolisano prskanje žitarica Košnice Med