AgroKlub.rs

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Pčelarstvo » Prva apikomora u Srbiji u martu

Prva apikomora u Srbiji u martu

Inhalacija iz košnice

Prva apikomora u Srbiji u martu

Datum: 18.09.2017. 16:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Apikomora pomaže osobama sa respiratornim problemima tako što se inhaliraju udišći vazduh iz košnice.

Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice je pčelar, koji je odlučio da pomogne osobama sa respiratornim tegobama tako što će izgraditi prvu apikomoru u Srbiji. Zahvaljujući njoj biće moguća inhalacija vazduhom iz košnice.

Prvi pacijenti u martu

Apikomoru će činiti drvena montažna kućica, u kojoj će se naći četiri košnice sa pčelama i opremom za inhalaciju. Plan je da je prvi pacijenti isprobaju u martu sledeće godine i to - besplatno.

"Maska se stavi na nos i uz pomoć cevi vazduh se direktno udiše iz košnica. Naravno, pčele od mrežice ne mogu da prođu kroz cev, a pacijent ih ne ometa u radu. Za jedan tretman je dovoljno pola sata, odnosno pet tretmana u 10 dana, kako bi se osetio efekat", priča za "Novosti" Majkić.

Ovaj objekat će se nalaziti u naselju Koruška, na Fruškoj gori - 30 kilometara od Sremske Mitrovice i isto toliko od Novog Sada.

Apikomore popularne u svetu

Ova terapija već se sprovodi u BiH, Nemačkoj, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. Koristi se kod bronhitisa, proitv stresa, za jačanje organizma. Dragan je ideju dobio od kolege Armina Nuhanovića iz Bihaća, koji mu je pomogao da kupi opremu.

Foto: S.K. / Novosti

Broj pregleda članka: 1066; Uspešnost članka: 130.3

Izvor: Novosti.rs

Tagovi: Košnica, Apikomora, Inhalacija, Dragan Majkić

Ključne reči članka: prva, apikomora, u, srbiji, u, martu, martu


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.