Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inhalacija iz košnice
  • 18.09.2017. 16:00

Prva apikomora u Srbiji u martu

Apikomora pomaže osobama sa respiratornim problemima tako što se inhaliraju udišći vazduh iz košnice.

Foto: S.K. / Novosti
  • 1.743
  • 136
  • 0

Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice je pčelar, koji je odlučio da pomogne osobama sa respiratornim tegobama tako što će izgraditi prvu apikomoru u Srbiji. Zahvaljujući njoj biće moguća inhalacija vazduhom iz košnice.

Prvi pacijenti u martu

Apikomoru će činiti drvena montažna kućica, u kojoj će se naći četiri košnice sa pčelama i opremom za inhalaciju. Plan je da je prvi pacijenti isprobaju u martu sledeće godine i to - besplatno.

"Maska se stavi na nos i uz pomoć cevi vazduh se direktno udiše iz košnica. Naravno, pčele od mrežice ne mogu da prođu kroz cev, a pacijent ih ne ometa u radu. Za jedan tretman je dovoljno pola sata, odnosno pet tretmana u 10 dana, kako bi se osetio efekat", priča za "Novosti" Majkić.

Ovaj objekat će se nalaziti u naselju Koruška, na Fruškoj gori - 30 kilometara od Sremske Mitrovice i isto toliko od Novog Sada.

Apikomore popularne u svetu

Ova terapija već se sprovodi u BiH, Nemačkoj, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. Koristi se kod bronhitisa, proitv stresa, za jačanje organizma. Dragan je ideju dobio od kolege Armina Nuhanovića iz Bihaća, koji mu je pomogao da kupi opremu.

Foto: S.K. / Novosti


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Apikomora Inhalacija Košnica Dragan Majkić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.