• Bombus affinis
  • 30.03.2017. 18:15

Prvi bumbar na listi ugroženih vrsta

Bumbar Bombus affinis i zvanično se našao na listi ugroženih vrsta. Populacija mu je u poslednjih 20 godina opala za čak 90.

Foto: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab / Flickr
  • 591
  • 34
  • 0

Bumbar Bombus affinis i zvanično se našao na listi ugroženih vrsta. On se često mogao videti na poljima kontinentalnog dela SAD, ali je populacija u poslednjih 20 godina opala za čak 90%. Razlog su bolesti, pesticidi, promena klime, kao i gubitak staništa.

Kako prenosi Russia Today, ovo je inicirano u septembru 2016. godine, ali se čekalo na završetak birokratskog rata između Baraka Obame i Donalda Trampa. Naime, nova administarcija želela je da napravi sopstvenu reviziju ovog pitanja. Sada se suočavaju sa peticijama različitih udruženja, zbog odlaganja.

Ovaj bumbar je za SAD izuzetno važan i ekonomski, jer oprašuje trećinu useva, a to u finansijskom smislu predstavlja 3,5 miliona dolara.

Foto: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab / Flickr


Izvori

Russia Today


Tagovi

Bumbar SAD


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Festival gastronomije "Ukusi Vojvodine", četvrti po redu, održava se na Ribarcu u bašti restorana Ga... Pročitaj celu belešku »