Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 09.03.2023. 12:00

Prvi prolećni pregled pčelinjih zajednica, evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći

Prolećni pregled košnica je važan deo pčelarskog posla koji može pomoći u održavanju zdravlja pčela i poboljšanju proizvodnje meda.

Foto: Antun Karlović
  • 3.274
  • 187
  • 0

Prolećni pregled košnica je vrlo važan deo pčelarskog posla u rano proleće koji se mora obaviti kako bi se proverilo opšte stanje zajednica na pčelinjaku te dobila informacija kako su pčele preživele zimu.

Te informacije pčelaru služe da sazna i kako se pčele same pripremaju za novu sezonu i kako im on može u tome pomoći.

Stanje hrane, leglo i dalji planovi

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u prolećnom pregledu košnica:

  1. Odaberite topli dan bez vetra: Pregled košnica najbolje je obaviti na toplom danu kada su pčele aktivne. Idealno bi bilo da temperatura bude između 15 i 20 stepena Celzijusa.

  2. Otvorite košnicu: Kada je otvarate, budite pažljivi i nežni kako ne biste previše nepotrebno uznemirili svoje pčele. Savet: Obavezno koristite osnovnu zaštitnu opremu, poput kombinezona, rukavica i pčelarskog šešira koji će vam zaštititi lice.

  3. Proverite stanje hrane: Ako je zaliha hrane niska, pčelama bi trebalo dati dodatnu, poput sirupa od šećera ili najbolje ako je moguće meda.

  4. Proverite leglo: Ne treba da tražite maticu, samo pregledajte leglo kako biste utvrdili stanje matice. Ako vidite neke znakove da je leglo slabo ili nije ni prisutno, to može ukazivati na probleme, poput nedostatka matice, štetočina ili nekih bolesti.

  5. Proverite zdravlje pčela: Ako vidite mrtve pčele u većem broju na dnu košnice, to može ukazivati na moguće zdravstvene probleme. Ako pak kod samog pregleda vidite da su pčele letargične ili neaktivne, slabo pokretne, to takođe može ukazivati na zdravstvene probleme.

  6. Očistite košnicu: Pregledajte košnicu kako biste uklonili mrtve pčele, vosak i ostale neželjene ostatke. Ovo može pčelama pomoći u održavanju higijene košnice.

  7. Planirajte dalje postupke: Na osnovu prvog prolećnog pregleda, možete da planirate šta dalje treba da preduzmete kako biste osigurali zdravlje svojih pčela i poboljšali njihovu buduću moguću proizvodnju meda. To može uključivati dodavanje novih okvira za leglo, uklanjanje starih ili možda i dodavanje novih košnica.

Ne zaboravite, prvi prolećni pregled košnica važan je deo pčelarskog posla koji može pomoći u održavanju zdravlja pčela i poboljšanju proizvodnje meda.

Koje radove obavljamo u pčelinjaku tokom marta?

Uvek budite pažljivi i nežni kada pregledavate košnice kako biste izbegli dodatno nepotrebno uznemiravanje pčela i kako biste se zaštitili od mogućih uboda.


Tagovi

Pregled košnica Zdravlje pčela Zalihe hrane Prvi prolećni pregled


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.