Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • April u pčelinjaku
  • 01.04.2024. 09:00

Radovi u pčelinjaku tokom aprila: Vreme kada se osiguravaju zdrave i jake zajednice

U većini pčelinjaka ovaj mesec znači da je proleće konačno stiglo i da se priroda, pa tako i pčele, intenzivno pripremaju za predstojeću sezonu.

Foto: Depositphotos/elesi
  • 1.027
  • 128
  • 0

April je za pčelare ključni mesec u godini. Vreme je toplije, priroda se budi, a pčele ubrzano izleću iz košnica i sakupljaju nektar i polen. Cilj u ovom periodu je obezbediti jake i zdrave zajednice koje će moći da iskoriste glavnu pašu u aprilu.

Pčelarski kalendar direktno je povezan sa godišnjim dobima. U većini pčelinjaka ovaj mesec znači da je proleće konačno stiglo i da se priroda, pa tako i pčele, intenzivno pripremaju za predstojeću sezonu. Pregled košnice i provera snage zajednice, prisutnost matice, legla i zaliha hrane redovni su zadaci na pčelinjaku, pa tako i u aprilu.

Širenje leta i proširenje same košnice

Osigurajte, ako već niste, da imate pri ruci puno rezervnih okvira i medišnih nastavaka za novu sezonu. Ako planirate da uhvatite roj ili dva, uvek je najbolje biti spreman unapred za tako nešto.

Potrebno je obratiti pažnju na zdravlje pčela i moguće znakove bolesti. Po potrebi, obavlja se širenje leta i proširenje same košnice dodavanjem nastavaka sa satnim osnovama u nastavljačima, dok se kod AŽ i sličnih redovno dodaju novi okviri. 

Pre svega, preporučuje se praćenje lokalne vremenske prognoze i prema tome se prilagođavaju radovi u pčelinjaku. Uvek se preporučuje korišćenje zaštitne opreme prilikom rada sa pčelama, bez obzira na iskustvo pčelara. Sa pčelama se uvek radi strpljivo i pažljivo, bez prevelike buke i trešenja. 

Prihranjivanje podstiče razvoj pčelinje zajednice (Depositphotos/zstockphotos)

Obavlja se stimulativno prihranjivanje. Kada još nema dovoljno prirodne paše i legla, mogu se prihranjivati retkim sirupom napravljenim od vode i šećera u razmeri 1:1. Stimulativno prihranjivanje podstiče razvoj pčelinje zajednice i pomaže u jačanju pčela.

Suzbijanje varooze je važnoVaroa je parazit koji ugrožava zdravlje pčela. 

Varoa se ipak ne hrani samo masnim tkivom pčela

U aprilu se obavljaju kontrole i preventivne mere borbe protiv varooze, uz korišćenje zakonski odobrenih sredstava.

Sprečite rojenje ako ga ne želite

Posmatranje rojenja deo je aktivnosti u aprilu i maju. Ako pčelar zakasni sa nekim od radova, pčele su u ovim mesecima sklone rojenju. Pratite znakove i preduzmite mere za sprečavanje rojenja ako je potrebno i ako ih ne želite na svom pčelinjaku.

Uzgoj matica takođe počinje u ovom mesecu. Ako želite da uzgojite nove matice, u aprilu je vreme za formiranje jakih zajednica.

Sakupljanje polena deo je radova koji, zavisno od lokacije pčelinjaka, počinje upravo u aprilu i maju. Ako želite da sakupljate polen, u aprilu je idealno vreme za postavljanje skidača polena. Tada je potrebno početi pripremanje i opremu za vrcanje meda. Ako već niste, počnite da razmišljate i o nabavci ambalaže za med.

April je za pčelare vrlo aktivan i prvenstveno zahtevan mesec. Uz dobru organizaciju i brigu o pčelinjim zajednicama, pčelar može da osigura poprilične količine meda. Uz dobru praksu i predan rad, pčelarstvo može biti izuzetno korisno i pozitivno iskustvo.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Uzgoj matica Rojenje Suzbijanje varooze April u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.