Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Pčelinjak u julu
 • 07.07.2023. 16:30

Radovi u pčelinjaku tokom jula - evo koji su ključni

Vreme je za vrcanje i brigu o pčelinjim zajednicama. Lov na nektarne paše se nastavlja.

Foto: Lucija Bencarić
 • 1.169
 • 108
 • 0

Mesec jul donosi nastavak visoke aktivnosti u pčelinjaku dok pčele marljivo sakupljaju med za zimu koji će završiti u vrcaoni. Pčelari su još uvek u punom pogonu kako bi ubrali što više meda i održali zdravlje te produktivnost svojih zajednica.

Evo nekoliko ključnih radova koje treba obaviti tokom ovog meseca:

 1. Provera zdravlja pčela: Jul je pravo vreme za pregled pčelinjeg društva kako bi se utvrdilo da li je ono zdravo i snažno. Proverite da li je kraljica produktivna, ima li dovoljno jajašaca i larvi te postoji li prisutnost bolesti ili štetočina poput varooze.

 2. Proširenje košnica: Ako zajednice dobro napreduju i imaju veliku populaciju, možete dodati nove okvire i nastavke i jednostavno proširiti postojeće kako bi se osigurao dovoljan prostor za skladištenje meda i razvoj mladih pčela.

 3. Priprema za vrcanje meda: Jul je jedan od meseci u kojem se vrca med. Većina cvetova cveta punom snagom, prednjače velike glave suncokreta, no tu su i lavanda, borovnica, vrijesak, žalfija... Pomno pratite zrelost okvira meda i procenite kada je najbolje vreme za vrcanje. Izvadite pune okvire meda i zamenite ih praznima kako biste podstakli pčele na dalje sakupljanje.

 4. Kontrola varooze: Bolest je to koja može ozbiljno uticati na vaše zajednice ako ste nepažljivi. Proverite broj grinja varoe u košnicama i preduzmite potrebne mere suzbijanja, kao što je primena odgovarajućeg tretmana za kontrolu ove štetočine.

 5. Zaštita od visokih temperatura: Letnji meseci mogu biti vrući, pa je važno omogućiti dobru ventilaciju u košnicama kako bi se pčele zaštitile od pregrevanja. Proverite otvore za ventilaciju i osigurajte da i one nedaleko pčelinjaka imaju dovoljno vode na raspolaganju.

 6. Briga o okolini pčelinjaka: Jul je dobar trenutak da se obavi još jedno košenje oko pčelinjaka kako bi se smanjio rizik od požara, posebno u južnim krajevima.

Med koji su sakupile na lipi i kestenu treba izvrcati i nakon toga preći na suncokret ili bitne radnje oko suzbijanja varooze.

Vruće je - osigurajte pčelama dovoljno vode (Foto: A. Karlović)

Suzbijanje bez upotrebe hemikalija u letnjem mesecu možemo sprovesti na nekoliko načina; razrojavanjem i recimo blokadom matice. Poenta suzbijanja varooze u julu i avgustu je da se spreči njen invazivni prelaz s trutovskog na radiličko leglo.

Pripreme za letnji tretman varoe pčela - kako sprečiti širenje bolesti?

U nekim krajevima zbog nevremena osetan je nedostatak paša, tamo je poželjno malo prihraniti pčele. Najbolje tekućim sirupom, no ako je problem možete dodati i pogaču. 


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Vrcanje meda Suzbijanje varoe Pčelinjak u julu


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]