Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 01.07.2024. 16:00

Radovi u pčelinjaku tokom jula

Jul je mesec i za sprovođenje tretmana protiv varoe, a ukoliko su neke vaše pčelinje zajednice slabije od ostalih, možda će ih biti potrebno stimulisati prihranom.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 312
  • 31
  • 0

Jul je mesec kada u Srbiji i okolnim zemljama uglavnom prolaze one jače ili tzv. 'glavne' pčelinje paše. Pčelar tokom letnjih vrućina počinje da se suočava sa nizom novih zadataka kako bi svojim pčelama osigurao zdravlje, pre svega, a time i povećanu produktivnost svojih zajednica. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najvažnijih radova u pčelinjaku tokom sedmog meseca. Neki se ponavljaju i nastavljaju sa već napisanim aktivnostima tokom godišnje sezone medenja bilja.

Pregled pčelinjih zajednica:

  • Vizuelno procenite snagu zajednice i proverite ima li dovoljno pčela za rad sa satnim osnovama, prikupljanju nektara, vode, propolisa i polena.
  • Pregledajte nasumično u košnicama leglo kako biste se uverili da jeprisutna matica zdrava i da još uvek aktivno leže jaja.
  • Proverite da li ima mogućih znakova rojenja kako bi ih na vreme suzbili.
  • Obratite pažnju na eventualne znakove bolesti ili napada parazita i po potrebi odradite tretmane.

Idealno je vreme za sprovođenje, na žalost nužnog tretmana, protiv varoe tokom godine. Koristite samo one proverene registrovane i preporučene tretmane i pridržavajte se uputstva proizvođača. Ne pojačavajte i ne smanjujte doze koje su propisane za određeni tretman.

Pripreme za letnji tretman varoe pčela - kako sprečiti širenje bolesti?

Praćenjem broja prirodnog pada varoe u zajednicama možete proceniti da li je tretman nužan ili ne, a količinu pada same varoe nakon tretmana. Prema efikasnosti planirajte eventualne dodatne mere za kontrolu.

Stimulacija pčelinjih zajednica

Ukoliko su neke vaše pčelinje zajednice slabije od ostalih, možda će ih biti potrebno stimulisati prihranom. Koristite retki sirup od šećera i vode u razmeri 1:1. Da biste dobili sirup nema potrebe da kuvate šećer, dovoljno je da promešate šećer i vodu. Sipajte ga u flašu i ostavite do drugog dana kad ćete obaviti prihranu, a povremeno promućkajte. Stimulacija sirupom može podstaći maticu na intenzivnije leganje jaja i ojačati zajednicu za predstojeće zimske mesece kada nema unosa nektara iz prirode.

Ako imaju dovoljno snage i prostora u košnici, ako košnica 'vrvi' od pčela, možete, odnosno, treba da im dodate nove satne okvire. To će omogućiti novim koje se rađaju prostor za odlaganje voska, a pčelama da skladište više meda i polena. Dodavanje okvira sa satnim osnovama posebno je važno ukoliko planirate da ih selite na jesen.

Priprema pčela za zimovanje

Krajem ovog meseca možete početi sa pripremom vaših stacioniranih zajednica za zimovanje. To uključuje osiguravanje dovoljne količine hrane (meda i polena), proveru ventilacije košnica i zaštitu od vetra i vlage. Takođe je važno pregledati zajednice kako biste se uverili da su zdrave i da nemaju nikakvih bolesti koje bi ih mogle ugroziti tokom zime.

Tokom jula je takođe vrlo važno da redovno pratite vremensku prognozu i predumete mere zaštite od mogućih ekstremnih vremenskih uslova. Takođe je bitno da redovno dopunjavate vodu u pojilicama i osigurate da pčele imaju pristup čistom i svežem izvoru vode.

Praćenjem aktivnosti zajednica i vođenjem evidencije možete lakše planirati radove u pčelinjaku i donositi pravovremene ispravne odluke o vašoj brizi o pčelama.

Uz redovno praćenje i pravilnu negu, mogu da prosperiraju dati dobar prinos meda tokom jula.

Recept za sirup za stimulativno hranjenje

Stimulativno hranjenje pčela sirupom od šećera i vode koristi se nakon vrcanja i kad se ne skuplja med za vrcanje, a služi za podsticanje leganja jaja pčelinje matice i jačanje same zajednice. Posebno je važno u julu, kada prolaze glavne pčelinje paše i zajednice mogu da oslabe.

Sastojci za sirup:

  • 1 kg šećera
  • 1 litar vode

Priprema sirupa za pčele:

Način na koji ja to radim je sledeći. U veći lonac stavite vodu koju možete lagano zagrejati i umešajte šećer dok se ne otopi. Neprestano mešajte smesu sve dok se šećer potpuno ne otopi, pa ga sipajte u balon ili flaše. Još je bolje ako to radite sa medom ili ako koristite i med i šećer. Tako dobijen sirup ostavite uz povremeno mućkanje do dana kad krećete sa prihranom. Trebali biste da ga potrošite u sledećih pet do sedam dana od dana pripreme.

Dodavanje sirupa za prihranu pčela:

Sirup se pčelama sipa u hranilice/pojilice, dok sam razmer sirupa i vode može varirati zavisno od potreba zajednice. Uobičajeni razmer je 1:1 (1 deo sirupa i 1 deo vode). Ako želite da pojačate unos polena, sirup može biti i ređi, dok gušći dodajemo kako se približava deo godine u kojem pčele spremaju zalihe za zimu. Sirup se kod slabijih zajednica po potrebi može davati pčelama u manjim količinama tokom cele godine, a ne samo u julu, ali tada se iz tih košnica ne vrca med za prodaju.

Koristan alat

Važno je koristiti čist i svež šećer. Sirup se ne sme prekuvavati, jer bi to diglo za pčele štetan HMF i moglo bi uništiti neke od hranljivih materija ukoliko dodajete med i šećer. Pojilice i hranilice u kojima se daje sirup moraju biti čiste i redovno se moraju prazniti i prati da ne bi došlo do kvarenja sirupa ako duže stoji u košnici.

Šta količina HMF-а i dijastaze govori o svežini meda?

U sirup možete dodati malo limunovog soka kako biste sprečili fermentaciju. Takođe, možete dodati malo matičnog mleča kako biste dodatno stimulisali ležanje jaja matice. Praćenjem aktivnosti zajednica možete lakše proceniti koliko im je sirupa potrebno.

Uz pravilnu pripremu i korišćenje, sirup od šećera i vode može biti koristan alat za jačanje zajednica i poboljšanje budućih prinosa meda.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u pčelinjaku Kalendar radova Varoa Prihrana Sirup Jul


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.