Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novembar u pčelinjaku
  • 29.10.2023. 10:00

Radovi u pčelinjaku u novembru - pomozite im da lakše prezime

Radovi koje ćemo obavljati u pretposlednjem mesecu u godini, važni su za uspešno zimovanje pčela.

Foto: Antun Karlović
  • 8.603
  • 462
  • 0

Novembar je mesec u kojem pčele ulaze u "zimski san". Pčelinjak je zavisno od lokacije većinom u mirovanju, pa je to pčelarima vreme za završne radove i pripreme za nadolazeću zimu.

Najvažniji posao je kontrola zimskih zaliha. Pčelar treba da proveri da li ima dovoljno meda i polena za prehranu pčela tokom cele zime. Ako je potrebno, trebao bi da doda med, polen ili pogače.

Provera stanja zajednica

Kao i kod tretmana protiv varoze, treba pregledati ne samo neke, već sve zajednice u pčelinjaku. Proveriti stanje legla, prisutnost matice, ima li znakova bolesti ili štetočina kao što su voluharice i miševi. Ako je potrebno, u zavisnosti o čemu se radi, treba preduzeti odgovarajuće mere.

U novembru se košnice ako to nije odrađeno pre "zatvaraju" češljevima, stavljanjem stiropora ili najlona na vrh košnice (kod LR-a) kako bi se pčele zaštitile od hladnoće i prodora miševa i rovki. 

Ostali radovi

Osim navedenih poslova, mogu da se obave i sledeći radovi:

  • Prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda na sajmovima;
  • počinje bojanje i popravak košnica;
  • nabavka opreme i pribora za sledeću sezonu;
  • Završno uređenje oko pčelinjaka.

Kako pripremiti pčele za zimu?

Da bi pčele preživele zimu, potrebno im je obezbediti dovoljno hrane, toplote i zaštite od štetočina. Potrebno im je dovoljno meda i polena za prehranu tokom cele zime. 

Pčele se greju sopstvenim telima, gibanjem mišića. Zato je važno da je košnica dobro izolovana kako bi se pčele zaštitile od hladnoće.

Zaštita od štetočina

Pčele mogu da budu napadnute od raznih štetočina, kao što su varoa, nozemoza i gljivice. Pčelar treba poduzeti odgovarajuće mere za njihovu zaštitu. U nekim predelima postoji i opasnost od medveda koji i tokom zimskih meseci mogu da posete pčelinjak u potrazi za hranom.

Radovi u pčelinjaku u novembru su važni za uspešno zimovanje pčela. Pčelar treba pažljivo da obavi sve potrebne radove, a ne samo neke, kako bi obezbedio zajednicama da budu zdrave i spremne za nadolazeću zimu.


Tagovi

Radovi u studenom Priprema za zimu Pregled zajednica Novembar u pčelinjaku Zaštita od štetočina


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.