Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele roboti
  • 03.02.2017. 08:00

Roboti pčele - naučna fantastika ili stvarnost?

Roboti pčele su privremeno rešenje, dok se ne nađe ono prirodno za katastrofu koja preti pravim pčelama. Njihovi zadaci će biti: samostalno oprašivanje velikih poljoprivrednih površina, potraga i spašavanje, istraživanje opasnih i nepristupačnih mesta, vojni nadzor, kartiranje klima i praćenje prometa.

Foto: Jason Falconer / Newatlas
  • 1.380
  • 145
  • 0

Naučnici sa američkog Univerziteta Harvard proveli su više od sedam godina stvarajući pčele robote. Oni se nadaju da će za 10 godina robotske pčele moći da oprašuju poljoprivredne useve i vremenom potpuno da zamene prave pčele, kojima već godinama preti katastrofa. Zadatak im je i da očuvanju životnu sredinu, piše newatlas.

Naučna fantastika postaje stvarnost

Projekat je bio vredan nekoliko miliona dolara. Robotska pčela je tehnološka kopija prave pčele, koja je tek nešto veća od kovanice jednog centa i teška oko 80 miligrama. Predstavljena je još prošle godine na Harvardu, pod vođstvom profesora inženjerstva Roberta Vuda (Robert Wood), koji zajedno sa svojim timom trenutno radi na osposobljavanju robotskih pčela na letove sa više tereta.

Robotska pčela 1 ima sposobnost da lebdi u vazduhu, pa je idealan oprašivač. Osim toga, ne prete joj biološke bolesti i potpuno je imuna na štetočine i vremenske prilike.

Robotska pčela 2 napravljena je od dva keramička krila koja ostvare 120 pokreta u sekundi i tela od plastičnih zglobova i vlakana od ugljenika, a u stanju je da lebdi u vazduhu i da duže leti.

Trenutno, robotske pčele moraju imati izvor energije kako bi letele, ali svoj posao mogu obavljati samostalno. Naučnici kažu da bi se ove pčele mogle iskoristiti i kao učinkoviti alati za vojnu upotrebu, odnosno nevidljivi nadzor.

"Sledeći korak je da robotske pčele nauče da međusobno komuniciraju. Na dobrom smo putu da i taj cilj ostvarimo. Naravno, treba napomenuti da je ovo samo privremeno rešenje, dok se ne nađe ono prirodno, ali se moramo na vreme pripremiti za katastrofu koja već godinama preti pravim pčelama", objašnjava Vud.

Rone pod vodom, kartiraju klimu, prate promet

Nedavno je otkriveno da su ova mala mehanička čuda u stanju da rone i da plivaju pod vodom, iako su mnogo sporiji nego kada su na suvom - mašu krilima na 12 Hz u vazduhu, ali samo 9 Hz u vodi. S obzirom na njihovu malu težinu, robot pčela se prvo mora snažno obrušiti u vodu da bi probila njenu površinu, odnosno zaronila.

Ove robotske pčele, kada se potpuno usavrše, imaće brojne zadatke: samostalno oprašivanje velikih poljoprivrednih površina, potraga i spašavanje, istraživanje opasnih i nepristupačnih mesta, vojni nadzor, kartiranje klima i praćenje prometa.

Foto: Jason Falconer / Newatlas


Autorka

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".