Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje varoe
  • 01.09.2016. 18:00

Sauna za pčele - nova rešenja protiv varoe

U borbi protiv varoe pčelarima bi mogao da pomogne izum nemačkih stručnjaka, koji su osmislili projekat "Spasimo pčele", a idejno rešenje projekta zasnovano je na metodi tretmana košnica toplotom!

Foto: Apisystems GmbH
  • 4.191
  • 187
  • 0

Pčelari se uvek obraduju kad god se pojavi bilo kakva vest o novim metodama borbe protiv jednog od najvećih neprijatelja pčela parazita varoe. Upravo jedna takva vest nam dolazi iz Nemačke, čiji pčelari ponovo dokazuju da su među najaktivnijim kada je reč o razvijanju novih ideja čiji je cilj uništenje tog opasnog parazita pčela, piše portal bhpcelar.com.

Otac projekta nazvanog "Spasimo pčele", je nemački diplomirani inženjer Ričard Rosa, koji je zajedno sa svojim kolegom dr Florianom Dejsingom osnovao kompaniju "Apisistemi".

Idejno rešenje njihovog projekta je prilično jednostavno i bazira se na drevnoj metodi tretmana košnica - toplotom!

"Kada se temperatura zaražene košnice podigne iznad 39 °C, proteini u varoi se menjaju i njihov organizam biva potpuno uništen, što ih na kraju ubija. Znamo da pčele bez problema mogu da izdrže temperature do 45 °C , tako da ova metoda ne predstavlja nikakvu opasnost za opstanak pčelinjeg društva. Osim toga, otkrili smo da paraziti poput varoe ne mogu da razviju otpornost prema ovim temperaturama", objašnjava Ričard Rosa i nastavlja:

"Uređaj koji smo napravili najbolje je opisati kao jednu vrstu saune za pčele, koji se postavlja ispod ulaza u košnicu. Tokom celog tretmana, kontrolišemo temperaturu i vlažnost, da bismo bili sigurni da će tretman biti uspešan. Čitav proces traje 2 sata, a tretman bi trebao da se primenjuje dva puta godišnje", objašnjavaju nemački inovatori.

Prema njihovim rečima, rezultat je zdravo, čisto i vitalno pčelinje društvo bez ikakvih tragova tretmana. Trenutno prikupljaju donacije da bi pokrenuli proizvodnju ovog uređaja koji bi na tržištu mogao da se kupi po ceni od oko 700 evra.

Izvor: bhpcelar.com, Foto: Apisystems GmbH


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Pčele Varoa Sauna za pčele Pčele Varoa Varoa