Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 24.05.2018. 12:15

Sivac: Otrovane pčele u 540 košnica

Prethodnih dana u Sivcu, u opštini Kula, došlo je do masovnog trovanja pčela. Nakon toksikološke analize utvrdiće se uzrok trovanja a pčelari se pripremaju da tuže odgovorne za nastalu direktnu štetu. Emocionalna je nenadoknadiva.

Foto: Tatjana Mrdak
  • 11.181
  • 1.251
  • 1

Masovno trovanje pčela zabeleženo je u 540 košnica u vlasništvu osam sivačkih pčelara. Tatjana Mrdak  je na svom pčelinjaku u subotu primetila uginjavanje pčela, ali tada ta pojava nije bila masovna, za razliku od ponedeljka, kada je na košnicama zatekla pomor pčela. Njeno svedočenje može da bude i putokaz pčelarima šta treba da čine ako im se nešto slično, nažalost, dogodi.

"Nakon šoka od prizora na pčelinjaku, prvo sam slikala košnicu sa mrtvim pčelama, da se vidi i pločica. Potom sam pozvala predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, dipl. inž. zaštite bilja Miloša Bogdanovića i pitala šta treba da činim. Miloš mi je sve objasnio, a njegovi predlozi, saveti i ohrabrenja pristizali su celog tog dana. Sa pčelinjaka sam otišla u stanicu policije u Sivcu, a uz put sam pozvala Kancelariju za lokani i ekonomski razvoj naše Opštine Kula. Zamolila sam ih da pozovu pčelare, kako bi obišli pčelinjake i videli da li imaju trovanja. Uskoro je počeo poziv pčelarima na Radio i TV Kula. Predstavnici policijske uprave su izašli na pčelinjak, fotografisali i sačinili zapisnik. Obavestila sam veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju, SPOS. Uskoro je došao veterinar i otišli smo na tri  pčelinjaka. Uzorke uginulih pčela odneo je predstavnik Instituta Sombor", objašnjava Mrdak.

Tužba protiv odgovornih

U međuvremenu su se javili i drugi pčelari, čije su pčele otrovane. Ponovo su došli fitosanitarni i veterinarski inspektori. Nakon fotografisanja, zapisnika, unete su koordinate kao i mapiranje pogođenih pčelinjaka, a fitosanitarni inspektor je napravio kartu. Nakon rezultata toksikološke analize, Tatjana Mrdak, koja je i predsednica Pčelarskog društva Sivac, najavljuje tužbu protiv odgovornih:

"Kada stigne ta analize, inspekcije će obići sve one koji bi mogli da budu korisnici takvih otrova. Iskreno se nadam da će se naći onaj ko je to uradio. Ukoliko ga ne pronađemo, to će biti gubitak, ne samo za nas koji smo direktno oštećeni, nego svih pčelara Srbije, jer će to pokazati nemoć pčelara da išta preduzmu protiv trovača. To bi bilo demorališuće za buduće pčelare. Ako se krivac nađe, mi ćemo ga goniti dok ne nadoknadimo makar delom ono što smo izgubili. Emocionalni stres, međutim, nikada neće biti nadoknađen".

Pomor
Nakon rezultata toksikološke analize - tužba

Svake godine se ponavljaju incidenti

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović o ovom trovanju odmah je obavestio ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Konstatuje da se u našoj zemlji svake godine ponavljaju incidenti sa trovanjem pčela.

"Apelujem na sve da shvatimo koliko su pčele važne i da moramo da ih čuvamo. Ne postoji ni jedan jedini razlog da se bilo koje medonosno bilje tretira tokom cvetanja. To je ono što je najvažnije reći. Pčele tokom cvetanja oprašuju to bilje, povećavaju prinose kao i kvalitet plodova. Naravno, sve to donosi veliki profit poljoprivredniku, a pčelari na toj paši sakupe med i polen", naglašava Živadinović.

Potrebno bolje obrazovanje o zaštiti bilja

Očigledno je da je nekim poljoprivrednicima, i pojedincima koji se bave komunalnom zaštitom, potrebno bolje obrazovanje u vezi sa zaštitom bilja, kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali. Inače, u nedelju je proslavljen Svetski dan pčela, a jedna prodavnica u zapadnoj Evropi je sa rafova skinula svu hranu koju je nemoguće proizvesti bez pčela. Rezultat je da su police gotovo ostale bez prehrambenih proizvoda.


Tagovi

Tatjana Mrdak Sivac Pomor pčela Mapiranje pčelinjaka Rodoljub Živadinović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)