Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiterapija
  • 29.04.2018. 09:00

Smederevska Palanka: Otvorena prva prirodna apikomora

U svetu se komplementarna naučna disciplina apiterapija, spoj znanja zapadne i istočne medicine uz primenu pčelinjih proizvoda, koristi odavno za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Međutim, u našoj zemlji ima svega nekoliko apikomora, a jedna od njih je nedavno otvorena u Smederevskoj Palanci.

Foto: Goran Stanojević
  • 3.625
  • 221
  • 1

U čitavoj Srbiji postoji nekoliko apikomora, a jedna je od nedavno počela da radi na teritoriji opštine Smederevska Palanka, preciznije rečeno na jezeru Kudreč. Njen vlasnik i pokretač ideje "prirodne apikomore" je pčelar sa višegodišnjim iskustvom u tom poslu i predsednik Društva pčelara Jasenica Goran Stanojević.

Apikomorama obogatiti turističku ponudu Srbije

Prema Stanojevićevim rečima, na ideju da izgradi prvu apikomoru u centralnoj Srbiji došao je pre svega zbog želje da pomogne osobama koje imaju respiratorne probleme ili su izložene stresu, odnosno da im omogući da na sasvim prirodan način, pomoću pčela, ublaže svoje tegobe. On zainteresovanima za ovakve tretmane nudi uživanje u "zdravoj energiji" vazduha, koji dolazi iz košnica i smirujućeg zujanja pčela. Kako tvrdi, prirodne apikomore se jednostavno mogu napraviti u većini srpskih pčelinjaka, a one predstavljaju novu priliku za širenje turističke ponude i dodatni prihod za pčelare.

Prva apikomora u Srbiji u martu

Koje teboge ublažava apiterapija?

Gradnju prirodne apikomore Stanojević je planirao nekoliko godina. Za sada u njoj svoje zdravstvene tegobe ublažavaju, i u zujanju pčela uživaju, njegovi prijatelji i poznanici. Međutim, on se nada da će vremenom taj oblik terapije postati popularan i da će se proširiti. Inače, apiterapija se preporučuje kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su respiratorne smetnje, bronhitis, a pogodna je za jačanje otpornosti organizma i korisna za osobe koje imaju tegobe modernog sveta, poput prekomernog stresa.

Izvor: pdjasenica.wordpress.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Apiterapija Apikomora Pčelarstvo Smederevska Palanka Goran Stanojević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.