Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo i lekovito bilje
  • 10.12.2016. 15:00

Spoj lekovitog bilja i pčelarstva uposlio celu porodicu

Bojan Stanković iz Obrenovca, sada već dugogodišnji pčelar, osim ponude pčelinjih proizvoda, svojim kupcima nudi razne meleme, tonike i mešavine. U pripremi ovih proizvoda učestvuje cela porodica, uključujući i njegove roditelje i tri sina.

  • 7.106
  • 969
  • 0

Pčelarstvo je grana stočarstva, koja ima izvesne specifičnosti u pogledu odnosa pčelara, ali i brojnih mogućnosti širokog asortimana proizvoda. Bojan Stanković iz Obrenovca o pčelarstvu je učio od svog prijatelja, a sada je mentor mlađem pčelaru.

Naročito je interesantno što je pčelarstvo spojio sa travarstvom, kojim se inače bavi njegov otac. Novonastalim spojem dve delatnosti u porodici Stanković danas se dobijaju brojni lekoviti proizvodi značajni za zdravlje ljudi.

Pčelar s osmogodišnjim stažom

Bojan se pčelarstvom bavi od 2008. godine, a od 2010. je član SPOS-a. Nakon neuspeha u dotadašnjem poslu, na predlog prijatelja, odlučio je da se bavi pčelarstvom. Krenuo je sa tri društva, a danas ih ima 80.

Društva su smeštena na dve lokacije u okolini Obrenovca, to jest u selima Belo Polje i Mislođin. Želja ovog pčelara je da u narednom periodu poveća broj košnica na 150. Izuzetno je ponosan na nagradu Beogradski pobednik u kategoriji pčelarstvo, koju je dobio ove godine.

Od učenika do mentora

"Posle neuspeha u privatnom biznisu, u pčelarstvu sam pronašao utehu. Prijatelj Saša Radivojević me je uputio u pčelarstvo. Prve dve godine sam samo učio. Od 2010. godine sam član SPOS-a, a od ove godine sam ja mentor jednom mladom pčelaru Daliboru Jovanoviću, koji mi dosta pomaže" priča Bojan o svom putu pčelarenja.

Od početnika do mentora

Ono što Bojana izdvaja od drugih pčelara jeste što je na nagovor roditelja, osnovne pčelinje proizvode, med, vosak i propolis počeo da kombinuje s lekovitim biljem zahvaljujući čemu su nastali potpuno novi proizvodi. S obzirom na to da se njegov otac ceo život bavi proizvodnjom i ubiranjem lekovitog bilja, došli su svojevremeno na ideju da mešanjem određenih osušenih biljaka i pčelinjih proizvoda prave meleme, tonike i brojne druge proizvode koji služe lečenju i očuvanju zdravlja.

Dedini recepti

Prema Bojanovim rečima, cela porodica je uključena u pčelarenje i pripremi preparata. "Majka mi dosta pomaže, najviše oko pakovanja. Imam tri sina, mali su, ali pomažu koliko mogu. Najstariji ima 14, srednji devet, a najmlađi sedam godina. U našoj lozi, jedino se otac nije bavio pčelarstvom, i deda i pradeda su bili pčelari. I deda je kombinovao bilje i med, tako da koristimo njegove recepte“, kaže Bojan.

Mladi naslednici

Za očuvanje imunog sistema naš sagovornik preporučuje kombinaciju meda i đumbira, dok se kombinacija meda i cimeta takođe može koristiti iu iste svrhe, za očuvanje imuniteta ali i za snižavanje holesterola i mršavljenje. Med se može kombinovati i sa čuvarkućom, susamom i livadskim biljem.

Bojan kaže da jedna porodica teško može da se izdržava samo od pčelarstva, naročito ako pčelari imaju manje od 50 košnica. I njemu je pčelarenje samo dodatni posao. Od prodaje pčelinjih proizvoda i biljnih mešavina može da se zaradi, ali kako napominje pčelar iz Obrenovca, treba dosta i da se uloži.


Foto prilog


Tagovi

Med SPOS Melemi Imunitet


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".