Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja SPOS fabrike meda
  • 26.11.2016. 12:00

SPOS i Opština Rača postigli konačan dogovor

Predstravnici Opštine i SPOS održali su dva sastanka na kojima su traženi najbolji modaliteti saradnje. Na poslednjem sastanku, postignut je dogovor o konačnom obliku saradnje to je jest osnivanju zajedničkog privrednog društva, a sve u cilju izgradnje pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS.

Foto: bigstockphoto.com/kostik
  • 2.308
  • 457
  • 0

Nakon izbora lokacije u opštini Rača za izgrdnju pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-Saveza pčelarskih organizacija Srbije, predstravnici Opštine i SPOS održali su dva sastanka na kojima su traženi najbolji modaliteti saradnje. Na poslednjem sastanku, održanom pre nekoliko dana postignut je dogovor o konačnom obliku saradnje.

Opština Rača i SPOS osnovaće zajedničko privredno društvo

Na sastanku je dogovoreno da SPOS i opština Rača osnuju zajedničko privredno društvo, u kome će SPOS imati 80 odsto vlasništva i upravljačko pravo. Opština Rača obezbediće plac površine jednog hektara, 30 miliona dinara i kompletnu infrastrukturu, a u potpunosti će sprovesti i sve operativne postupke obezbeđenja dokumentacije i dobijanja svih dozvola, pa i upotrebne dozvole, prenosi SPOS. Opština Rača, kako je dogovoreno neće imati pravo da otuđi svojih 20 odsto vlasništva, a ako to bude želela moraće prvo da ga ponudi SPOS-u po ceni u visini ulaganja Opštine Rača.

Dvorac kao Apicentar ili/i Institit za pčelarstvo

Dogovorena je i dalja moguća saradnja, koja se odnosi na adaptaciju jedinog dvorca južno od Save i Dunava koji se nalazi preko puta izabrane lokacije za izgradnju pogona. Naime, ideja je da zajednički konkurišu SPOS i Opština Rača za projekat adaptacije dvorca koji ima potencijala da se preuredi u Apicentar i/ili Institut za pčelarstvo.

SPOS se zauzeo i za angažovanje autora projekta SPOS pogona da u narednih sedam dana izmeni postojeći projekat u smislu povećanja magacinskog prostora, kao i za uvođenje najkvalitetnijeg sistema zaštite od takozvanog bioterorizma kao i da u narednim danima izradi detaljnu tehničku specifikaciju za nabavku potrebne opreme za pogon. Dokumentacija će se koristiti za raspisivanje tendera u budućnosti za nabavku opreme, kao i neophodnu pripremu za uvođenje standarda HACCP.

Foto: bigstockphoto.com/kostik2photo


Izvori

SPOS


Tagovi

SPOS Opština Rača Pogon Prkupljanje meda Plasman meda Apicentar Institut za pčelarstvo


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.