Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 17.07.2018. 14:00

Srbija: Izvoz meda za 6% veći nego lane

Srbija je do maja 2018. godine izvezla 852 tone meda, 6% više nego u istom periodu prošle godine. Najviše našeg meda je otišlo u Italiju i Norvešku, a posebno raduje podatak da broj pčelara i košnica svake godine raste.

Foto: Pixabay / PollyDot
  • 545
  • 98
  • 0

U prvih 5 meseci 2018.  godine, izvoz meda iz Srbije je za 6% veći u odnosu na isti period lane. Kako prenose Novosti, od januara do maja ove godine su iz naše zemlje u svet otišle 852 tone meda, ukupne vrednosti vredne 4 miliona dolara (402,5 miliona dinara). Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), naš med je najviše izvožen na tržišta Norveške i Italije, dok je s druge strane primetno višestruko povećanje izvoza u Sjedinjene Američke Države i Makedoniju.

Prošle godine Srbija imala 849.000 košnica

Treba pomenuti i to da su kompanije registrovane za izvoz meda i pčelinjih proizvoda prošle godine izvezle 2.538 tona "pčelinjeg zlata" u vrednosti 9,8 miliona dolara (986,3 miliona dinara) i dodati da je najveća količina poslata u Norvešku, Italiju i Nemačku. Republički zavod za statistiku izneo je podatek, da je u 2017. godini u Srbiji, bilo 849 hiljada košnica, 43% više nego u 2011. godini, a stručnjaci prognoziraju dalji rast broja košnica u našoj zemlji, zato što sve više ljudi počinje da se bavi pčelarstvom.

Zbog kiša podbacila suncokretova paša

Podaci PKS-a za ovu godinu pokazuje da je proizvodnja bagremovog i lipovog meda bila bolja nego lane, ali je zato proizvodnja suncokretovog meda manja zbog obilnih kiša koje su pogodile Srbiju. S obzirom na to da je srpski med veoma kvalitetan i da ga kupcu u svetu cene, on bi u perspektivi mogao biti naša velika izvozna šansa jer je cela Srbija pogodna za razvoj pčelarstva. Ovome treba dodati da država nudi i subvencije za nabaku opreme i pokretanje medarske proizvodnje.

I dalje čekamo na Institut za pčelarstvo

Osim toga, nedavno je u okviru Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije, iznesen predlog da se razmotri formiranje Instituta za pčelarstvo, zato što je Srbija jedina zemlja u okruženju koja nema takvu ustanovu, a u proceduri je i izrada Programa razvoja privrednog pčelarstva u našoj zemlji. Glavna dobit u toj privrednoj grani nije samo proizvodnja meda, već i oprašivanje biljnih kultura, pa tako istraživanja u svetu potvrđuju da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos u poljoprivrednim kulturama povećava 60-100%. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Med Srbija Privredna komora Srbije Izvoz Republički zavod za statistiku Košnice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.