Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pčela
  • 30.01.2020. 14:00
  • Moravički okrug, Čačak

Stevanovići se više od dve decenije uspešno bave proizvodnjom meda

Kada su počinjali sa pčelarstvom bilo je iz hobija, a kako se broj članova domaćinstva povećavao, rastao je i broj košnica. Danas gazdinstvo Stevanović raspolaže sa 130 pčelinjih društava.

Foto: Radmila Stevanović
  • 1.024
  • 118
  • 0

Porodično gazdinstvo Stevanović iz sela Negrišori kod Čačka više od 25 godina uspešno se bavi proizvodnjom i prodajom meda. Gazdinstvo broji osam članova: deda Boško, otac Milan, majka Jovanka, sin Sreten, snaja Ramila i njihovi sinovi Bogdan 11 godina i Novak 8 godina.

U domaćinstvu kažu da kada su počinjali sa pčelarstvom da je bilo iz hobija, iz radoznalosti i želje da nauče i saznaju nešto više o pčelama, da u kući uvek imaju med. Kako se broj članova domaćinstva povećavao, rastao je i broj košnica u pčelinjaku. Danas gazdinstvo Stevanović raspolaže sa 130 pčelinjih društava.

U gazdinstvu namenske prostorije za skladištenje

Kada su počeli ozbiljniju proizvodnju meda sa nekih 30 košnica, sav med bi prodavali na veliko. Cena je bila korektna. Vremenom su se promenili uslovi i onog momenta kada su doživeli razočaranje rešili su da svoj med sami pakuju i prodaju krajnjem kupcu.

"Proizvodnja meda zavisi od prinosa u pčelinjaku, vremenske prilike u vreme cvetanja često nisu baš najpovoljnije, a još veći problem pričinjava nesavesno prskanje voća u fazi cvetanja i to u delu dana kada su pčele najaktivnije," zaključuje Radmila.

Vredne ruke članova gazdinstva sve potrebno i neophodno za proces pčelarenja proizvode sami

Med čuvaju u ambalaži po propisanim pravilnicima u metalnim buradima i kantama. Gazdinstvo ima namenske prostorije za skladištenje.

Vredne ruke članova gazdinstva sve potrebno i neophodno za proces pčelarenja proizvode sami: košnice, ramove, vosak i prihranu. Dodatnu opremu nabavljaju od proverenih prodavaca od kojih dugo godina unazad kupuju na obostranu korist i zadovoljstvo.

Radmila Jerkov: Ljubav prema pčelama sam nasledila od oca

Prinosi zavise od vremenskih prilika

"Prinos pčelinjaka zavisi od vremenskih prilika, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima. Prošla godina nije pogodovala pčelama, imali smo mali prinos, a polažemo nade da će ova godina biti mnogo bolja i da ćemo u ponudi imati veće količine meda," priča Radmila.

Svoje proizvode prodaju na pijacama, radnjama zdrave hrane, preko društvenih mreža. U toku je izrada internet sajta sa prodavnicom preko koga će kupci moći da poruče željene proizvode i iste dobiju na kućnu adresu.

"Naši kupci su svi koji prepoznaju kvalitet i značaj pravog meda u svakodnevnoj ishrani, ali i svi oni koji žele da u svakoj prilici imaju prigodan poklon koji će oduševiti i najprobirljivije sladokusce," ponosno priča Radmila.

Novitet koji su uveli ove godine je med sa dodatkom: oraha, badema, lešnika, liofilizovane maline i kupine. Najnoviji proizvod za jačanje imuniteta je med sa kurkumom, cimetom, đumbirom i himalajskom solju.

U planu izvoz meda u inostranstvo

Planovi ovog gazdinstva za godine koje dolaze su veliki. Jedan od primarnih je edukacija okruženja, podizanje svesti ljudi o značaju i važnosti pčela za ljude, zdravoj ishrani, brižnom i zdravom načinu života. Žele da usavrše finalni proizvod od pakovanja do krajnjeg kupca. U planu je i izvoz van granica naše zemlje.

Proizvode prodaju na pijacama, radnjama zdrave hrane, preko društvenih mreža

Za sve koje žele da se upuste u avanturu bavljenja pčelarstvom, prvo i osnovno je kako Radmila kaže da krenu u ovu proizvodnju iz ljubavi prema pčelama, prirodi, zdravlju i da se naoružaju strpljenjem. A preko potrebno je znanje, trud, zalaganje i na kraju rezultati neće izostati.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Med Pčelarenje Pčelinjak Stevanović Ljubav prema prirodi Uzgoj pčela Pčelarstvo Proizvodi od meda Radmila Stevanović


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D