Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 28.08.2018. 18:00

Sunce ili senka - šta je bolje za pčele?

Pčele u košnici na suncu postaju ranije aktivne, odnosno ranije počinju sa radom. Ali...uvek postoji ali!

Foto: Bigstockphoto/VPales
  • 3.016
  • 195
  • 0

Košnice na suncu ili u hladovini, sporna je tema među pčelarima, od kojih većina veruje da je za pčele bolje da su košnice na suncu. Mnogi odvoze svoje košnice na mesta za koja će biti sigurni da će celi dan biti na suncu. Međutim, ako pogledamo divlje pčele koje same određuju gde će sa svojim košnicama, uvidećemo da ih grade uvek na područjima koja su u senci. Gnezde se u krošnjama stabala ili nadstrešnicama. Nije to duboka senka, uglavnom su to krošnje na rubu šume, mesto koje je zasenjeno barem deo vremena, savetuju na HoneyBeeSuite. . 

Imaju li pčele koristi od više sunca?

Pčele u košnici na suncu postaju ranije aktivne, odnosno ranije počinju sa radom. Dakle, rana jutarnja aktivnost može da doprinese dodatnoj količini nektara, ali. Naravno da postoji ali. Na previsokoj temperaturi i vrućim letnjim danima njihova aktivnost može da se uspori, jer je tada pčelama potrebna dodatna radna snaga za hlađenje legla i košnice. Čak i ako nektar bude isporučen u košnicu, pčele bi ga mogle odbiti ako je gnezdo prevruće. 

Takođe, ako su u rano proleće pčele na suncu, može se dogoditi da ranije izađu, ali da ne pronađu ispašu, pa mogu izgubiti puno energije i na kraju uginuti. 

Pčele znaju da se birnu za sebe

Dakle, puno je bolje košnice držati na mestu gde će imati senku od kasnog poslepodnevnog sunca. Možete ih postaviti u voćnjaku ili na rubu šume, tako da su košnice okrenute prema jugu

Ako vaša situacija diktira drugačije mesto, ne brinite se, samo im osigurajte adekvatnu ventilaciju kao što su prozračne donje ploče i izvor vode. Pčele će se pobrinuti za sve ostalo. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Košnica Sunce Senka Mesto za košnice Pčele Pčelarstvo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.