Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 01.07.2016. 12:00

Suncokretova paša štiti od parazitske ose?

Istraživanje o napadima parazitske ose Sapynga na pčelinja društva.

Foto: Tama
  • 1.167
  • 291
  • 0

Biljni polen kao izvor hrane za pčele varira kada je reč o kvalitetu. Isto je i sa polenom biljaka iz porodice suncokreta (ova porodica uključuje maslačak, livadske biljke i čičak). Pčele koje se hrane isključivo polenom suncokreta često se razvijaju sporo ili se uopšte ne razvijaju. Ipak, mnogo pčelinjih vrsta sakuplja polen isključivo sa biljaka iz pomenute porodice. Istraživanje naučnice Dakote Spir i njenih kolega upućuje na to da paraziti mogu da budu deo objašnjenja, piše portal Science Daily.

Uloga parazita u ispaši pčela

Sara Silvermen je ranije na Univerzitetu Mek Gil, sprovela letnje istraživanje na pčelama samicama u laboratoriji u Koloradu, zajedno s profesorom Forestom. Oni su tada zapazili da pčele, koje su bile na ispaši suncokreta, nije napadala parazitska osa Sapynga. Ta osa često polaže jaja u gnezda drugih pčela samica, gde njene larve ubijaju pčelinja jaja i jedu njihovu hranu, odnosno polen. Silvermenova i Forest pretpostavili su da se ose iz nekog razloga ne mogu razviti na polenu suncokreta.

Razvoj osinjih larvi

Sledećeg leta Dakota Spir je preuzela istraživanje. Ona je naterala osinje larve da se hrane različitim vrstama polena, uključujući i suncokret, pa je pratila njihov razvoj i opstanak. Kako su i pretpostavili, znatno niži bio je opstanak osa na suncokretovoj paši.

Stručnjaci su zaključili da specijalizacija na suncokretov polen ima anti-parazitske koristi, a to bi moglo da objasni i čestu pašu na poljima suncokreta među pčelama.

Foto: Tama66/pixabay.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Suncokret Paraziti Parazitska osa Amerika Istraživanje Sapynga


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!