Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 19.09.2016. 18:00

Švajcarski naučnici otkrili kako zri med!

Zahvaljujući rentgenskim snimcima pčelinjeg saća, istraživači tima Centra za istraživanja u poljoprivredi Švajcarske i Instituta za zdravlje pčela Univerziteta u Bernu, uspeli su da prouče kako se stvara med.

Foto: bigstockphoto.com, kostik
  • 2.033
  • 219
  • 0

Istraživači tima Centra za istraživanja u poljoprivredi Švajcarske i Instituta za zdravlje pčela Univerziteta u Bernu, obavili su eksperimente i pokušali da saznaju kako se stvara med. Za vreme zrenja meda u saćima, rentgenski zraci su otkrili šare različite svetline. Zahvaljujući rentgenskim snimcima pčelinjeg saća, istraživači tima Centra za istraživanja u poljoprivredi Švajcarske i Instituta za zdravlje pčela Univerziteta u Bernu, mogli su da prouče kako se stvara med.

Kako prenosi portal RTS tim je koristio kompjutersku tomografiju da bi merio koncentraciju šećera u ćelijama od voska, a da pri tome nije remetio osetljivi život u koloniji. Otkrili su da pčele koriste nekoliko tehnika da bi dobile zreo med. One koriste nektar sa cveća i šećer koji on sadrži u velikim količinama kako bi proizvele med. Rezerve meda u saću omogućavaju koloniji da preživi zimu, vreme kada hrana sa livada nije dostupna.

Šare različite svetline reflektuju koncentraciju šećera u medu

Za vreme zrenja meda u saćima, rentgenski zraci su otkrili šare različite svetline koji reflektuju koncentraciju šećera. Te šare pokazuju da pčele radilice koriste različite obrasce ponašanja u proizvodnji meda. Ili oblažu zidove tankim slojevima koncentrovanog nektara i formiraju prstenove ili ga gomilaju u ćeliji nasumice stvarajući grumenje.

Tokom vremena, te naslage rastu, prstenovi se gube i spajaju u nehomogenu masu zrelog meda. Neke od ćelija imaju homogene visoke koncentracije šećera i te koncentracije prevazilaze prosečne koncentracije za med. Kako je objasnio Peter Nojman sa Instituta za zdravlje pčela, ova otkrića su potpuno neočekivana i zajedno sa našim prethodnim znanjima daju nam jasniju sliku o tome kako se med formira.

Saznanja će doprineti boljem razumevanju života i zdravlja pčela

Saznanja o stvaranju meda su veoma važna za pčelare, jer mogu da doprinesu boljem upravljanju kolonijama i povećanju količine i većem kvalitetu meda koji se proizvede. Praćenjem puteva nektara koji pčele donesu u košnicu, studije doprinose boljem razumevanju zagađenja košnice raznim patogenima i pesticidima. To su dva najvažnija polja proučavanja kada je reč o zdravlju pčela.

Foto: bigstockphoto.com, kostik2photo


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Pčele Med Švajcarska Nauka Naučnici Istraživanje Eksperiment Kompjuterska tomografija Vosak Saće


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)