Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan pčela
  • 04.02.2018. 13:00

Svetski dan pčela - 20. maj

Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr
  • 580
  • 218
  • 0

Kako bi se podigla svest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svetu, Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela. Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale se sve članice EU i mnoge druge zemlje sveta.

"Pčele i drugi oprašivači konačno imaju mesto koje zaslužuju, s obzirom na njihov značaj za svet i čovečanstvo. Proglašavanje Svetskog dana pčela dokaz je da postoji volja da se preduzme akcija", rekao je zamenik slovenačkog premijera Dejan Židan, a prenosi Euractiv.

Obrazovanjem do podizanja svesti

Ovaj dan će biti obeležavan kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju. Slovenija namerava da osnuje međunarodnu školu pčelarstva u kojoj će se obrazovati pčelari iz celog sveta.

Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Evropi je u poslednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi naučnici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoida, za prskanje semena pre sejanja.

Pčele - indikator dobrog ekosistema

Nemačka Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema je procenila da pčele, ne samo da osiguravaju bezbednost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara. One si indikator dobrog ekosistema.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Pčele Svetski dan Ujedinjene nacije Međunarodna škola pčelarstva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.