Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan pčela
  • 04.02.2018. 13:00

Svetski dan pčela - 20. maj

Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr
  • 580
  • 218
  • 0

Kako bi se podigla svest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svetu, Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela. Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale se sve članice EU i mnoge druge zemlje sveta.

"Pčele i drugi oprašivači konačno imaju mesto koje zaslužuju, s obzirom na njihov značaj za svet i čovečanstvo. Proglašavanje Svetskog dana pčela dokaz je da postoji volja da se preduzme akcija", rekao je zamenik slovenačkog premijera Dejan Židan, a prenosi Euractiv.

Obrazovanjem do podizanja svesti

Ovaj dan će biti obeležavan kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju. Slovenija namerava da osnuje međunarodnu školu pčelarstva u kojoj će se obrazovati pčelari iz celog sveta.

Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Evropi je u poslednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi naučnici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoida, za prskanje semena pre sejanja.

Pčele - indikator dobrog ekosistema

Nemačka Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema je procenila da pčele, ne samo da osiguravaju bezbednost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara. One si indikator dobrog ekosistema.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Pčele Svetski dan Ujedinjene nacije Međunarodna škola pčelarstva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]