Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IT u pčelarstvu
  • 04.09.2020. 12:00

Tehnologija u pčelarstvu: Daljinsko merenje prinosa i alarm prilikom krađe?

Pčelarska SMS vaga je specifičan uređaj za daljinsko merenje prinosa meda i praćenja brojnih parametara na pčelinjaku i posebno namenjena onima koji se pčelarstvom bave ozbiljno i sele svoje košnice na više udaljenih lokacija tokom sezona.

Foto: JumpStory
  • 254
  • 34
  • 0

Sve veća uključenost tehnologije u poljoprivredi dala je mnoge uspešne projekte, od daljinskog navodnjavanja, dronova sa senzorima do raznih aparata koji olakšavaju proizvodnju u svim granama agrara pa i u pčelarstvu. SMS Vaga je uređaj za daljinsko merenje koji je svoju primenu našao u pčelarstvu, a koju je proizvela još 2012. godine kompanija Optical doo iz Kruševca.

Testirani prototip vage koja će koristiti "narrow band" tehnologiju za prenos podataka, u kruševačkoj kompaniji smatraju da će potpuno promeniti tržište, prenose Večernje novosti.

Pčelarska SMS vaga je specifičan uređaj za daljinsko merenje prinosa meda i praćenja brojnih parametara na pčelinjaku i posebno namenjena onima koji se pčelarstvom bave ozbiljno i sele svoje košnice na više udaljenih lokacija tokom sezona.

Zaštita od krađe košnica

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kruševačke kompanije, osim što sistem meri prinos meda, alarmira upad lopova, tako što štiti pčelinjak od krađe uz primenu odgovarajućih senzora, meri temperature i vlažnosti vazduha, dojavljuje u slučaju iznenadnog gubitka težine i drugo.

Za samo godinu dana sakupila više podataka o pčelarstvu nego svi pčelari u istoriji

Međutim, zastupljenost tehnologije u pčelarstvu sve više uzima maha kod nas i u svetu. Pisali smo o ApisProtect kompaniji koja je razvila rešenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao.

Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora, pa se u sekundi šalju u glavnu kancelariju kompanije u Korku (Cork), Irska. Korišćenjem tehnologije "Internet stvari", pčelaru se pruža usluga praćenja svih promena u zajednici kao i otklanjanje problema ako se pojave.

IT pomaže pčelarima!

Slično su pre četiri godine osmislili i naši IT stručnjaci gde su razvili sistem koji onlajn prati stanje u pčelinjaku: masu, temperaturu, zvuk, vlažnost, pritisak. Sve parametre koji su pčelarima bitni da bi imali uvid u stanje svojih pčelinjaka. I to 24 sata 365 dana u godini.


Tagovi

Pčelinjak SMS vaga Merenje prinosa Merenje vlažnosti vazduha Košnice Zaštita od krađe košnica Tehnologija u pčelarstvu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB