Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trutovi
  • 07.08.2018. 16:15

Trutovi osetljiviji na bolesti od medonosnoh pčela

"Bez jakih, sposobnih trutova, mogućnost za uspešno sparivanje sa maticama mogla bi biti ozbiljno ugrožena", kaže dr Džina Taner.

Foto: Pixabay / PollyDot
  • 213
  • 11
  • 0

Trutovi su mnogo osetljiviji od pčela radilica na gljivični crevni parazit Nosema ceranae, pokazalo je istraživanje švajcarskog tima Fakulteta veterinarske medecine iz Berna. Naime, ovaj parazit se iz Azije proširio po celom svetu, a izaziva veliki broj uginuća celih zajednica. S obzirom na to da su trutovi važni za reprodukciju zajednice, ovo je bitno saznanje.

Problem je u hromozomima

Prema stručnom obrazloženju, trutovi su haploidni, odnosno sadrže samo jedan set hromozoma za razliku od medonosnoh pčela, koje su diploidne (sadrža dve kopije svakog hromozoma, poput ljudi). Samim tim, trutovi su osetljiviji i skloniji bolestima, jer u diploidnim organizmima dominantni geni na jednoj kopiji hromozoma imaju mogućnost da maskiraju mutirane gene na drugoj kopiji, piše Science Daily.

Bez jakih trutova nema uspešnog sparivanja

To znači da trutovi ranije umiru i imaju lošije telesno stanje. "Iako oni ne obavljaju važne funkcije u održavanju zajednica, kao što su čišćenje i hranjenje, oni su odgovorni za parenje sa maticama. Bez jakih, sposobnih trutova, mogućnost za uspešno sparivanje sa maticama mogla bi biti ozbiljno ugrožena", kaže dr Džina Taner (Gina Tanner).

Istraživanja, uglavnom iz SAD-a, su pokazala da je neuspeh matice glavni uzrok smrti zajednica. Međutim, ovo može da bude u vezi sa tim što pojedine matice ne dobijaju dovoljnu količinu i kvalitetnu spermu od trutova tokom sparivanja. 


Tagovi

Trutovi Pčele Sparivanje Nosema ceranae Haploidi Diploidi Gina Tanner


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.