Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvesnosti u pogledu oprašivanja useva.
Polen, koji pčele sakupljaju iz biljaka, njihov je jedini izvor proteina. Međutim, povećanjem koncentracije ugljen dioksida, sadržaj proteina u polenu se smanjuje. To je još pre dve godine pokazala analiza cvetova široko rasprostranjene biljke kanadske zlatošipke (Solidago canadensis), koju su obavili stručnjaci Instituta Smitsonian iz Vašingtona (SAD). Utvrđeno je da se sadržaj proteina smanjio za trećinu, dok je koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi porasla sa 280 jedinica po milionu, na 398 jedinica po milionu.
"To je kao da ste na prisilnoj dijeti", objasnili su stručnjaci i dodali: "Pčelama, bilo divljim ili gajenim, neophodne su odgovarajuće količine polena za ishranu larvi, održanje imunog sistema kao i za mnoge druge funkcije".
S obzirom na to da se polen skladišti i za zimsku ishranu pčela, opadanje količine proteina za trećinu može da skrati životni vek pčela.
Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvesnosti u pogledu oprašivanja useva. "Zdravlje pčelinje populacije ne tiče se samo cvetova, pčela i biodiverziteta, već i Ijudskog zdravlja i dobrobiti", zaključuju.
Izvor: Pčelarski žurnal, godina IX, broj 31
Tagovi
Autorka