Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 24.04.2024. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Prijepolje

Uređaj meri količinu meda u košnici, a pčelaru stiže sms poruka? Moguće je, a osmislio ga je Prijepoljac

Njegova gsm - sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku - okolnu temperaturu, vlažnost, težinu košnice i dnevni prinos meda.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 414
  • 24
  • 0

Emir Hašimbegović iz Prijepolja konstruisao je takozvanu gsm - sms vagu za merenje prinosa meda koji pčela unosi u košnicu, prenosi RINA. Inače elektroinženjer po struci, a zaljubljenik u pčelarstvo, ovu spravu je osmislio po uzoru na patente sa zapada.

"To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke. Pokazalo se izuzetno korisnim, naročito pčelarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone", rekao je Hašimbegović za RINU.

Prati kompletno stanje u pčelinjaku

On se od skoro bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takvi uređaji, ali želeo je da konstruiše svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm - sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku - okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni prinos meda.

"U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava vlasnika. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate šta se u njima dešava."

Smer pčelinjeg izlaza: Zašto je važno na koju stranu se okreće leto košnice?

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je takođe napravio isti model. Svoj patent namereva da prodaje svima kojima je potrebno. Daje i garanciju, ali i održavanje ovog unikatnog "made in" Prijepolje prozivoda. Hašimbegović je ranije bio na funkciji predsednika Opštine Prijepolje četiri godine.


Tagovi

Emir Hašimbegović Količina meda Uređaj za merenje količine meda Košnice Predsednik opštine


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".