Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo i pčelarstvo
  • 08.09.2016. 16:00

Vrhunskom vinu dodali i "zlatni" med

Bečko vinogradarsko dobro "Cobenzl" pre dve godine je odlučilo da nabavi pčele. Oni danas proizvode med najvišeg - zlatnog kvaliteta!

Foto: weingutcobenzl.at
  • 772
  • 28
  • 0

U okviru bečke gradske uprave, već više od jednog veka, posluje i gradsko vinogradarsko dobro "Cobenzl" koje je poznato po svojim vrhunskim vinima, od kojih se naročito ističu bela vina. Međutim, uprava ovog preduzeća je pre dve godine odlučila da nabavi i pčele, čija se populacija u svetu smanjuje, zbog štetnih uticaja pesticida.

Rezultat ovogodišnje slatke berbe, kako navodi portal weingutcobenzl.at, je med čiji su ukus odredili pretežno cvetovi lipe a kojem je Austrijski pčelarski centar dodelio najvišu oznaku kvaliteta, onu zlatnu. Pčelarstvo se na ekonomiji Cobenzl odvija po strogim biološkim standardima koji se ne odnose samo na proizvodnju meda nego i na negu pčela, njihovu ishranu, prirodne materijale od kojih su napravljene košnice, kao i pažljiv izbor mesta pčelinje paše.

Međutim, to nisu jedine dobre vesti za "Cobenzl". Naime, dok se čeka ovogodišnja berba grožđa razlog za slavlje donosi i Pinot Noir Bellevue Reserve, iz 2012. godine. To je prvo bečko crno vino u istoriji vinarstva u Austriji koje je na najznačajnijem austrijskom vinskom takmičenju proglašeno za najbolje. Ovo vino osvojilo je žiri svojom jakom, ali ujedno i elegantnom strukturom, odnosno bukeom koji podseća na šumsko voće, kesten i arancine (osušene i ušećerene narandže).

Foto: weingutcobenzl.at


Tagovi

Vino Med Pčele Beč Cobenzl Austrija Beč


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u