Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 27.04.2023. 09:00
  • Pomoravski okrug, Bresje, Jagodina

Za šta je dobar med od uljane repice?

Uljana repica je jako dobra za razvoj društva jer ga jača. Ako ne selim košnice i bagremovog meda ću imati upola manje, kaže pčelar Jovica Savić iz Jagodine.

Foto: Jelena Lukić
  • 3.146
  • 199
  • 0

Pčelar Jovica Savić iz Bresja kod Jagodine se 27 godina bavi pčelarstvom. Ima oko 170 društava. Jedan je od trojice iz Jagodine koji proizvode med od uljane repice. Svakog aprila od 80 do 100 košnica u Vojvodinu na prostrana žuta polja uljane repice

Ove godine zbog hladnog vremena kasnilo je cvetanje ove biljke tako da je selidba obavljena u drugoj polovini aprila. Repica je vrlo značajna za pčele jer je dobra medonosna biljka.

Skoro tri decenije u pčelarstvu sa trenutno 170 društava

"Selim košnice u Vojvodinu na parcele sa uljanom repicom jer kod nas ona i suncokret slabo mede dok je u tamo druga priča. Uvek su pune košnice. Uglavnom se početkom ili do sredine aprila sele, u zavisnosti od godine, ali ova godina je malo kasnila. Zato će i bagrem kasniti. Posle uljane repice vraćamo se ovde na bagrem, a posle ponovo u Vojvodinu na suncokret", objašnjava Savić koji u ponudi ima i livadski med.

Isplati se selidba

Repica je najbolja za razvoj pčelinjih društava. Zahvaljujući njoj dostižu maksimum.

"Nakon ove paše pčelinja društva su puna i jaka. Puna je polena koji pčelama treba da prave pergu koja je jaka zdrava. Njima je to rezervna hrana za zimu. Ako ne selim košnice i bagremovog meda ću imati upola manje."

Paša na uljanoj repici traje do početka maja, odnosno do početka bagremove.

U Vojvodini do maja

"Ovde je problem što se do 20. aprila završava cvetanje voćki i nema polena do cvetanja bagrema. Tada matica ne radi punim tempom. Zato moram da selim košnice. Iako se povećavaju troškovi isplati se", ističe jagodinski pčelar.

Med od uljane repice je svetložute, beličaste boje, izrazito je kremast i sadrži veliku količinu cvetnog polena. Bogat je i mineralima i vitaminima i veoma lako se vari. Odličnog je kvaliteta i ima snažna antibakterijska svojstva, blagotvorno deluje na disajne organe, čisti jetru i reguliše nivo masnih kiselina u organizmu. Preporučuje se u borbi protiv čireva, kao i tegoba sa prostatom. Ima osobinu da veoma brzo kristališe.

"Kvalitetan je i zdrav. Lepog je ukusa. Kada je dobra godina bude od 10 do 15 kg meda po društvu", kaže Savić koji ima pčelinjake na tri lokacije. Jedan od njih je stalno stacioniran na planini Juhor blizu Jagodine gde je glavna bagremova paša.

Stao otkup

Naš sagovornik proizvodi i propolis, kao i med sa pergom i matičnim mlečom koji su odlični za imunitet i jačanje organizma. Med prodaje uglavnom na veliko ali je trenutno, kako kaže, loša situacija na tržištu jer je zbog rata u Ukrajini stao i izvoz. Ranije se naš izvozio u Italiju, Nemačku i Švajcarsku.

Neizvesno tržište

"Sve je stalo, otkup je stao. Maloprodaja ide po ceni od 1.200 dinara ali i dalje imamo velike količine koje otkupljivač još uvek nije uzeo iako imamo ugovore", kaže jagodinski pčelar koji i pored neizvesnog tržišta ne odustaje od ovog posla jer voli pčele. One su, kako kaže, savršena bića i cela planeta zavisi od njih


Foto prilog


Tagovi

Med od uljane repice Bagremova paša Selidba košnica Lekovistost meda Jovica Savić Pčelinja društva


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.