• Aktivne supstance
  • 07.05.2021. 10:00

Zabranjene aktivne supstance štetne za pčele

Klotianidin i tiametoksam su aktivne supstance zabranjene i u Srbiji, a za imidakloprid dozvoljena je upotreba samo za korišćenje u zatvorenom prostoru.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 215
  • 32
  • 0

U skladu sa odlukama EU kojima se zabranjuje upotreba aktivnih supstanci imidakloprid, klotianidin i tiametoksam, zbog štetnog delovanja na pčele, aktivne supstance klotianidin i tiametoksam su zabranjene i u Srbiji, to jest ukinuta su sva sredstva za zaštitu bilja registrovana na osnovu njih, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada je reč o aktivnoj supstanci imidakloprid, dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja registrovana na osnovu nje, samo za korišćenje u zatvorenom prostoru, što je bilo u skladu sa prethodnom odlukom EU, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

"I u EU i kod nas zabranjena je njihova upotreba na otvorenom prostoru za tretiranje suncokreta i kukuruza, dok je u staklenicima upotreba dozvoljena. Tu pratimo EU trendove", rekao je za Večernje novosti Miloš Bogdanović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Problem je sa ilegalnim tretiranjem zabranjenim sredstvima u sopstvenoj režiji. Seme suncokreta na otvorenom tretiraju nesavesni individulani poljoprivrednici, piše dalje ovaj list.

Pčelari se, međutim, ne odlučuju tako lako da prijave trovanje, zbog same procedure i skupog dokazivanja, jer oni sami snose te troškove.

Nema pčele - nema ni prinosa

Ranije je objavljeno da je najviši sud EU odbio da po žalbi koncerna Bajer poništi odluku nižeg suda iz 2018. godine o zabrani tri aktivne supstance za insekticide - imidakloprida, klotianidina i tiametoksama, prenosi Dnevnik.

SPOS i Uprava za zaštitu bilja: Zaustavimo trovanje pčela

Podsetimo, u zajedničkom saopštenju SPOS-a i Uprave za zaštitu bilja upozoreno je da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.


Tagovi

Aktivne materije Zabrana Imidakloprid Klotianidin Tiametoksam EU


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]