Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivne supstance
  • 07.05.2021. 10:00

Zabranjene aktivne supstance štetne za pčele

Klotianidin i tiametoksam su aktivne supstance zabranjene i u Srbiji, a za imidakloprid dozvoljena je upotreba samo za korišćenje u zatvorenom prostoru.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 319
  • 171
  • 0

U skladu sa odlukama EU kojima se zabranjuje upotreba aktivnih supstanci imidakloprid, klotianidin i tiametoksam, zbog štetnog delovanja na pčele, aktivne supstance klotianidin i tiametoksam su zabranjene i u Srbiji, to jest ukinuta su sva sredstva za zaštitu bilja registrovana na osnovu njih, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada je reč o aktivnoj supstanci imidakloprid, dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja registrovana na osnovu nje, samo za korišćenje u zatvorenom prostoru, što je bilo u skladu sa prethodnom odlukom EU, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

"I u EU i kod nas zabranjena je njihova upotreba na otvorenom prostoru za tretiranje suncokreta i kukuruza, dok je u staklenicima upotreba dozvoljena. Tu pratimo EU trendove", rekao je za Večernje novosti Miloš Bogdanović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Problem je sa ilegalnim tretiranjem zabranjenim sredstvima u sopstvenoj režiji. Seme suncokreta na otvorenom tretiraju nesavesni individulani poljoprivrednici, piše dalje ovaj list.

Pčelari se, međutim, ne odlučuju tako lako da prijave trovanje, zbog same procedure i skupog dokazivanja, jer oni sami snose te troškove.

Nema pčele - nema ni prinosa

Ranije je objavljeno da je najviši sud EU odbio da po žalbi koncerna Bajer poništi odluku nižeg suda iz 2018. godine o zabrani tri aktivne supstance za insekticide - imidakloprida, klotianidina i tiametoksama, prenosi Dnevnik.

SPOS i Uprava za zaštitu bilja: Zaustavimo trovanje pčela

Podsetimo, u zajedničkom saopštenju SPOS-a i Uprave za zaštitu bilja upozoreno je da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.


Tagovi

Aktivne materije Zabrana Imidakloprid Klotianidin Tiametoksam


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...