Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi degustatori
  • 02.09.2019. 19:00

"Zaposlio" medvede da degustiraju med i shvatio da imaju istančan ukus

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, severoistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da odbrani pčelinje košnice od medveda koji su harali okolo. A onda je okrenuo ploču.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 593
  • 78
  • 0

Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se - rečenica je kojom bi se kratko mogla opisati priča o pčelaru iz Turske i medvedima koji su mu pravili velike štete na košnicama. 

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, severoistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da odbrani pčelinje košnice od medveda koji su harali okolo. Procenjuje da je tokom tri godine izgubio meda vrednosti 10.000 dolara (1.067.936 dinara).

Nisu pomagale ni hrpice hrane i jabuka koje im je ostavljao, samo da ih odvrati od košnica, a onda kasnije ni metalni kavezi. Na kraju je postavio kamere za praćenje kako bi nešto naučio o ponašanju medveda. 

Postavio im je četiri posude. Tri su sadržale različite vrste meda - cvetni, kestenov i Anzer, a u četvrtoj je bio džem od trešnje. Čini se kako je to već bio očajnički pokušaj, ali i znatiželja jer je hteo videti šta medvedi preferiraju

Imao je i šta da vidi. Snimak je pokazao kako medvedi imaju vrlo istančan ukus - njihov omiljeni med je Anzer, najskuplji med na svetu. Proizvodi se iz nektara od 90 cvetova koji rastu samo u planinama visoravni Anzer. 

Osim što je jako ukusan medvedima, smatra se da Anzer med ima lekovite osobine za dugačak popis bolesti, od bolova u želucu, preko gubitka kose do lečenja rana. Može se prodati za čak 300 dolara po kilogramu (oko 32.000 dinara). 

Uprkos gubicima, Ibrahim Sedef je nakon snimka promenio stav prema medvedima. "Usprkos svemu, kada vidim snimke, zaboravljam svu štetu koju su mi napravili, i volim ih", rekao je. 

Osim toga, ovo "istraživanje" je "odradilo" dobru reklamu za njegov med. 

U videu pogledajte kako je Sedef testirao medvede. 


Tagovi

Medvedi degustatori Uništili košnice Med Anzer Ibrahim Sedef Turska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!