Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 05.01.2018. 12:00

Zaštita pčela interes svih poljoprivrednika

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije u poslednjiih 4-5 godina pred početak sezone preporučuje poljoprivrednim proizvođačima kako da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja i kako da se uspostavi dobra saradnja među voćarima, ratarima i pčelarima jer svi oni imaju zajednički interes, da pčela bude što više da bi se tako povećao prinos i poboljšala poljoprovredna proizvodnja.

Foto: Aperture Photo / Flickr
  • 568
  • 119
  • 0

Trovanje pčela je u Srbiji i dalje ozbiljan problem, pa zato resorno ministarstvo zajedno sa Udruženjem pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) čini sve da da bi se to sprečilo. Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije pri Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede objašnjava da saradnja podrazumeva preventivno rešavanje svih problema koji mogu da nastanu tokom godine.

Zaštita pčela zajednički interes svih

Kako prenosi Dnevnik, Milojević podseća da Fitosanitarna inspekcija u poslednjiih 4-5 godina pred početak sezone preporučuje poljoprivrednim proizvođačima kako da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja i kako da se uspostavi dobra saradnja među voćarima, ratarima i pčelarima, jer svi oni imaju zajednički interes, da pčela bude što više da bi se tako povećao prinos i poboljšala poljoprovredna proizvodnja.

Broj pritužbi na nesavesne poljoprivrednike se smanjuje

On naglašava da je saradnja između ratara, voćara i pčelara sve bolja, istakavši da iz godine u godinu ima sve manje pritužbi na rad poljoprivrednih proizvođača dodavši da je 2017. godine bilo samo desetak prijava pčelara i to uglavnom na lokalu, gde su preventivnim delovanjem fitosanitarne inspekcije sprečeni masovni pomori pčela, koji su se dešavali ranijih godina.

Utvrđivanje uzroka uginuća pčela veoma važno

Načelnik odeljenja veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Zoran Ivanović pojasnio da je masovno uginuće pčela uglavnom posledica trovanja, a ne zaraznih bolesti s obzirom na to da se takvi efekti uginuća, odnosno propadanja legla, javljaju u dužem vremenskom periodu. On napominje da i takvu mogućnost treba isključiti, a pčelinjake smeštene u okolini njiva zaštititi, pa su zato veterinari zaduženi za izlazak na teren, uzimanje uzoraka na propisan način i njihovo slanje u laboratoriju, koja je zakonom određena za utvrđivanje zaraznih bolesti. Ivanović ističe da u Srbiji i dalje ne postoji katastar pčelinje paše, koji bi, kako tvrdi, mogućnost trovanja pčela sveo na minimum, s obzirom na to da bi se u svakom trenutku znalo gde se koji pčelinjak nalazi.

Tretiranje komaraca i krpelja iz vazduha i dalje veliki problem za pčelare

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović kaže da da je tokom cele sezone bilo problema sa tretiranjem krpelja i komaraca iz vazduha, jer je za to korišćen preparat čija je aktivna materija lambda - cihalotrin vrlo toksična za pčele. S druge strane Koordinator stručne službe SPOS-a Radivoje Ranković rekao je da je ta organizacija pre dva meseca osnovala Komisiju koja se bavi tom tematikom i uopšte problemom paša, koji je zadesio pogotovo istočnu Srbiju i obećao da će Komisija uskoro napraviti predlog pravilnika, koji bi regulisao tu tematiku na zadovoljstvo svih.

Foto: Aperture Photo / Flickr


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Pesticidi Trovanje Srbija SPOS Ministarstvo poljoprivrede Fitosanitarna inspekcija Pčelari Ratari Voćari Lambda - cihalotrin Tretiranje Krpelji Komarci Miloš Bogranović Radivoje Ranković Nenad Milojević Pomor pčela Agro


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu