Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stimulacija matice
  • 19.03.2020. 09:00

Zašto je važna stimulacija matice za zaleganje većih površina saća?

U toku marta stimulaciju je najbolje uraditi okretanjem središnjih ramova (jedan do dva rama) zalegnutih u prednjem delu saća (gledano prema letu) za 180 stepeni. Pre okretanja potrebno je na zadnjem delu središnjeg rama skunuti voštane poklopce (plitko grebanje).

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.300
  • 56
  • 0

Stimulacija matice za zaleganje većih površina saća u središtu legla u toku marta meseca je jako korisna i značajna operacija, ističe Igor Petrović, savetodavac Poljoprivredno stručne službe Prokuplje. To se čini kako bi se podstakla matica za zaleganje što većeg broja jajašca, a društvo u celini bolje negovalo leglo. Na taj način je celokupnog razvoj pčelinjeg društva bolji.

Topla zima i ćudljivi mart: Šta treba raditi u pčelinjaku?

Ovakav vid stimulacije matice se obavlja kod jakih pčelinjih zajednica za dovoljnim količinama meda u košnici i kvalitetnim maticama. U toku marta stimulaciju je najbolje uraditi okretanjem središnjih ramova (jedan do dva rama) zalegnutih u prednjem delu saća (gledano prema letu) za 180 stepeni. Pre okretanja potrebno je na zadnjem delu središnjeg rama skunuti voštane poklopce (plitko grebanje).

Vodite računa o broju mladih pčela

Deo rama sa skinutim voštanim poklopcima okreće se prema letu, a deo rama sa leglom ka zadnjem delu košnice. Prvo se okreće središnji ram pa za sedam do 10 dana ram pored središnjeg. Okretanje ramova obaviti kada više od polovine površine rama bude zalegnuto i to jedan po jedan.

Pri ovakvom vidu stimulacije zaleganja mora se voditi računa o broju mladih pčela sposobnih za negu, 'pokrivanje', mladog legla koji mora biti proporcionalan sa novostvorenim prostorom na ramu, objašnjava Petrović.

Pripremite se za predstojeću pašu

Ovakvom merom pčelar, ne samo da vrši stimulativnu prihranu, već pčele prave prostor matici za zaleganje tako da imamo zalegnute maksimalne površine središnja dva rama što je i cilj u ovo doba godine.

Uspeh bagremove paše zavisi najviše od klimatskih uslova

Pored toga, jedan od važnijih martovskih poslova je sanacija problematičnih društava - spajaju se društva sa lošim maticama ili u potpunosti bez njih, sa društvima koja imaju dobru maticu. Osim jakih društava i dobrog legla, kao dobar ulazak u narednu pašu, važno je da matica bude mlada.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stimulacija matice Ramovi sa saćem Martovski radovi u pčelinjaku Igor Petrović Jaka pčelinja društva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.