Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oktobar u pčelinjaku
  • 25.09.2015. 13:30

Završni radovi oko pčelinjih društava!

Pčelinjim društvima u pčelinjaku treba osigurati mir. Zaslužile su! Pčelar već sada može pomalo da planira šta će raditi zimi u svojoj pčelarskoj radionici.

Foto: depositphotos.com, xuanhuongho
  • 853
  • 53
  • 0

U oktobru se rađaju i poslednje pčele iz ovogodišnjeg legla. Matica polako prestaje da polaže jaja i te pčele, uz one iz avgusta i septembra, preživljavaju zimu, pa su kao takve važne za opstanak pčelinje zajednice.

Naime, u proleće se upravo te pčele, koje ulaze u zimu, brinu o novim izleženim pčelama koje susrećemo u rano proleće, a koje imaju zadatak da ponovno pokrenu celi ciklus razvoja pčelinjeg društva. U oktobru pčele radilice raspoređuju hranu da bi je najlakše koristile nakon što formiraju zimsko klube. One potom zatvaraju sve preostale pukotine propolisom, a pčelari po potrebi obavljaju poslednje premeštanje okvira za usmeravanje klupka na željeno mesto.

Zadržavanje temperature u klubetu

Padom spoljašnjih temperatura ispod 12°C, pčele formiraju klube na praznom saću iz kojeg su se izlegle poslednje pčele, tako da se usmeravanjem tih okvira po potrebi usmerava i položaj samog zimskog klubeta. Pčele su sa smanjenjem temperature, sve više stisnute u ulicama između saća. U sredini klubeta je matica, oko nje su mlađe pčele, a na ivici se nalaze starije pčele. Da bi se zagrejale, one povremeno menjaju mesto s drugim pčelama koje se nalaze unutar klubeta.

Temperatura u sredini klubeta kreće se između 25 - 30°C, a prema ivicama klubeta pada i na 10 - 11°C. To naravno zavisi od zime i podneblja. Ove temperature u klubetu pčele zadržavaju bez obzira na spoljašnje niske temperature zahvaljujući upravo toj čudesnoj sposobnosti da se pčele izmjenjuju na položajima.

Utopljavanje, postavljanje češljeva i poslednja kontrola

Pčelinje društvo lakše prezimi ako u njemu ima više pčela jer tako lakše održavaju temperaturu, pa iako ih ima više, one troše manje hrane tokom zime. Potrošnja hrane u oktobru iznosi oko 2 kg, ali to naravno zavisi od godine.

Radova na pčelinjaku za pčelara ima sve manje, ali u oktobru ipak moramo da obavimo predviđene poslove:

  • utopljavanje košnica (nije nužno)
  • postavljanje češljeva na leto
  • poslednja kontrola sumnjivih zajednica

Utopljavanje košnica sada i nije toliko važno. Glavno je da pčelar mora da učini sve da bi pčelinja zajednica preživela najkritičnije razdoblje - zimu. Dobro zimovanje omogućuju neki opštepoznati faktori:

  • jaka i zdrava zajednica
  • dovoljno kvalitetne i pravilno raspoređene hrane
  • mlada matica
  • dobra ventilacija košnice
  • mir na pčelinjaku
  • zaštita košnica od vetrova i glodara

Utopljavati i košnicu?

U poslednjem ovogodišnjem pregledu pčelinjih društava utvrđujemo uglavnom da li društvo ima maticu, jer bez nje nema baš nikakvog smisla uzimljavati zajednicu, a sve drugo u vezi sa hranom, raspored okvira i zamenu matica, trebali smo obaviti pre hladnih oktobarskih dana. Za pregled treba naravno iskoristiti pokoji lepši dan, a moramo ga obaviti brzo da ne bismo izazvali grabež.

Košnice, iako to neki rade, ne treba posebno utopljavati. Dovoljno je ispod krovišta LR košnice na hranilicu ili poklopac staviti nekoliko listova novinske hartije ili talasastu lepenku. Međutim, ukoliko košnicu dodatno utoplimo, nećemo pogrešiti.

Kod AŽ košnica na matičnu rešetku preko poklopca stavljamo, takođe, novine kao i na ventilacione mreže. Društvo normalne snage, bez problema stvara dovoljno toplote za zimovanje. Važno je u košnici osigurati dobru ventilaciju da se voda ne bi kondenzovala na zidovima i poklopcu kao i na saću, a naročito na saću uz zidove košnice.

Zaštita od glodara

Trošenjem meda tokom zimovanja oslobađa se veća količina vode iz zimskog klubeta koju moramo odstraniti iz košnice dobrom ventilacijom. Utroškom 1 kg meda, pčelinje društvo proizvede oko litar vode! Kod LR košnice mogu se koristiti otvori na poklopcu za ventilaciju, koje okrenemo prema prednjoj strani košnice i napola ih zatvorimo.

Svakako pre prvih mrazeva, ako to već nismo uradili i pre, treba na leta košnica staviti češljeve da u košnicu ne bi mogli da uđu glodari. Ako to ne učinimo, glodari mogu da naprave velike štete, izjedu saće, na podnjači naprave nered, uznemiravaju pčele, pa takva pčelinja zajednica može i u najvećem broju slučajeva će uginuti. Ni u oktobru ne smemo da zaboravimo na sveprisutnu varou u pčelinjaku. Tada u pčelinjem društvu ima relativno malo legla, pčelinje paše su završene, društvu smo osigurali dovoljno hrane, te se može sprovesti uspešno suzbijanje te napasti.

Nakon završetka svih radova, vreme možemo iskoristiti za farbanje košnica u kojima pčele ne zimuju, te za nameštanje košnica tako da imaju mali nagib ka prednjoj strani radi oticanja vode.

Foto: depositphotos.com, xuanhuongho


Tagovi

Matica Kontrola Pčelinjak Zalihe hrane Zima Miševi Temperatura Jesen LR košnice Zimsko klube Uzimljavanje zajednica AŽ košnice Utopljavanje zajednica Postavljanje češljeva


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D