Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac
  • 04.05.2018. 18:30

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

Borba sa lisnim vašima, leptirima ili krompirovom zlaticom izgleda kao dečija igra, naspram borbe sa ovom štetočinom, ali postoje načini da je se rešimo ili da bar ograničimo štetu koju uzrokuje.

Foto: Pixabay / Hans
  • 19.529
  • 147
  • 0

Da li ste sreli rovca u svojoj bašti? To što izgleda kao monstruozni hibrid bubašvabe i raka, najmanji je problem. Ono što nije zanemarljivo je brzina kojoj pravi štetu. Rovac preferira da jede korenaste biljke i sočne krtole. Borba sa lisnim vašima, leptirima ili krompirovom zlaticom izgleda kao dečija igra, naspram borbe sa ovom štetočinom, ali postoje načini da je se rešimo ili da bar ograničimo štetu koju uzrokuju.

Razmnožavanje rovca

Seksualna zrelost se dešava krajem maja ili juna. Plodna ženska gradi podzemno gnezdo na dubini od 10-15 cm sa 700 jaja. Piljenje larvi počinje od kraja juna, da bi mladi rovci u avgustu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao larva ili odrasli insekt u zemlji. Kako dolazi toplije vreme, izlazi na površinu i počinje da se hrani mladim korenima, nežnim stabljikama, kao i lišćem.

Kakvu štetu pravi rovac?

Rovac "ore" zemljište u potrazi za hranom. Kopajući tunele, isušuje zemljište, pa tako od bašte lako mogu da naprave pustinju, posebno jer su veoma vitalni i brzi. Rovac je sposoban da leti, pliva i kopa do dubine od četiri metra. Naseljava vlažna zemljišta, pa je velika pretnja tamo gde je prisutno navodnjavanje, u plastenicima, kao i na poljima zasejanim uljaricama

Mere zaštite protiv rovca

Kako se boriti protiv rovca?

Ovih deset saveta će vam pomoći u borbi sa rovcem:

  1. Živinsko đubrivo ili stajnjak svinja - Rovac ne podnosi ova đubriva, pa zemljište nahranite živinskim đubrivom, a u jesen iskopajte kanale dubine 50 cm i napunite stajnjakom. Toplota će privući rovca. Početkom maja postavite nekoliko gomilica svežeg đubriva na nekoliko mesta u bašti. Insekti će ući u njih da naprave svoj dom i tamo će položiti jaja. Nakon 25-30 dana, ove gomilice zapalite. 
     
  2. Repelentne biljke - Zasadite neven, hrizanteme, luk, korijander, čiji mirisi teraju rovce. Efekat je isti ako u blizini imate smrču, bor ili jelu, a između krompira možete da zakopati sveže rezane grane breze, debljine 2-4 cm na dubini od 25-30 cm, na rastojanju od 1,5-2 metra. 
     
  3. Ljuska jajeta - Zdrobite ljusku jajeta i pomešajte sa neprečišćenim biljnim uljem. Zatim stavite delove ove mešavine u tunele. Ovo uništava štetočine, a ljuska će zameniti đubrivo za baštu.
     
  4. Zamka u hladovini - Rovci vole da odmaraju u senci, a vi im napravite prostor gde mogu da se okupe, koristeći lim ili nešto slično. Skupljaće se ispod, u hladovini, a kada ih pronađete, pospite ih sa rastvorom od četiri supene kašike deterdženta u 10 litara vode. 
     
  5. Sapun - Jedna od najjednostavnijih metoda - jednu do dve litre rastvora sapuna sipajte u kanale.
     
  6. Staklo - Oko biljaka iskopajte rovove u koje ćete uneti slomljeno staklo, jer ćete tako sprečiti kretanje rovca.
     
  7. Tegle - Između kućica u kojima se nalaze biljke postavite tegle, sa otvorom ukopanim u zemlji i napravite klopku.
     
  8. Flaša piva -  U proleće sipajte 50-100 grama piva u staklenu bocu. Pritegnite grlo komadom gaze. Bočicu pod uglom od 45 stepeni ojačajte sa tri do četiri centimetra na zemlji, kako biste napravili klopku za rovca.
     
  9. Brazde sa naftalinom i petrolejem - Ako se ne plašite ozbiljnijih mera, napravite velike brazde i popunite ih naftalinom ili petrolejem.
     
  10. Jod - Pre nego što zasnujete korenaste kulture, zalijte brazdu sa rastvorom 20 kapi joda na 10 litara vode. 

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Rovac Mere zaštite protiv rovca Prirodno suzbijanje rovca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!