Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katar
  • 17.11.2022. 15:00

10 zanimljivosti o poljoprivredi Katara

Bez obzira na malu površinu proizvode urme, povrće, žitarice, voće, meso, ribu, mlečne proizvode i stočnu hranu.

Foto: Depositphotos/olenka-2008/Shakeel_MS/kharhan
  • 299
  • 14
  • 0

Katar u kojem se ove godine održava Svetsko prvenstvo u fudbalu je vrlo mala država koja se nalazi na Arabijskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji, a prostire se na skoro 11.600 kvadratnih kilometara. U njegovoj privredi dominira naftna industrija, a prihodi od prodaje nafte omogućili su povećanje životnog standarda u toj zemlji koja je jedna od ekonomski najrazvijenijih u svetu. 

Zbog nepovoljnih klimatskih uslova poljoprivreda je slabo razvijena. Najznačajniji je uzgoj urmi. Pre nego što je 1939. otkrivena nafta, njihova ekonomija se zasnivala na ribarstvu i traženju bisera jer u moru oko Katara postoje neka od najvećih svetskih staništa bisernih školjaka.

Zbog ograničenih resursa i klime ovise o uvozu hrane koja tamo pristiže sa svih strana sveta. S ciljem podizanja razine vlastite proizvodnje Katar je još 2008. godine uspostavio poseban Nacionalni program prehrambene sigurnosti. 

Donosimo vam deset zanimljivosti iz katarskog poljoprivrednog sektora:

  1. Prema podacima Svetske banke, imaju tek 1,22 odsto obradivog zemljišta, odnosno 14.000 hektara što je tek 0,01 odsto po glavi stanovnika. 
  2. Smeštena u najsušnijem svetskom regionu ova država je podložna teškim klimatskim uslovima s ekstremno malom količinom padavina. Ipak, Katar proizvodi urme, povrće, žitarice, voće, meso, ribu, mlečne proizvode i stočnu hranu.
  3. Najviše uvoze iz zemalja Bliskog Istok GCC-a, a zatim iz Evropske unije, SAD, jugoistočne Azije, Australije i Novog Zelanda.
  4. Uvoz svežeg mesa zabranjen je iz Brazila i EU, a izuzetak su: Holandija, Francuska, Bugarska, Nemačka, Španija. Iz SAD-a, Vijetnama, Filipina, Tajvana, Tajlanda, Nigerije, Indije, Kanade, Irana, Kine, Bugarske zabranjeno je uvoziti svežu živinu. Sve namirnice su potpuno zabranjene ako su iz Gvineje, Sijera Leonea i Liberije.
  5. Domaća proizvodnja povrća u 2021. godini iznosila je 102.000 tona, navodi Doha
  6. U 2022. su dostigli samoodrživost kada je u pitanju proizvodnja brojlerskih pilića.
  7. Ukupan broj životinja prošle godine je bio oko 1.500.000, uključujući skoro 109.000 kamila, 42.000 krava, 418.500 koza i 938.000 ovaca, piše Penisula
  8. Oko 22.000 kamila se koristi isključivo za trke.
  9. Pčelari poseduju oko 7.300 košnica.
  10. U toj je zemlji 76 gazdinstava koja uzgajaju urme. Procenjuje se da ima nešto manje od 700.000 stabala. U 2021. proizveli su 27.000 tona slatkih plodova. 

Tagovi

Katar Poljoprivredna proizvodnja Katarska poljoprivreda Obradive površine Uvoz hrane Svetsko prvenstvo u fudbalu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.