Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 05.12.2015. 18:00

11 zemalja bez ciljeva za sporazum o klimi

Samo 11 zemalja nije dostavilo ciljeve za predviđeni svetski sporazum o klimi, uključujući ratom pogođenu Siriju, Severnu Koreju i socijalističke latinoameričke zemlje koje smatraju da Zapad treba da očisti svet od zagađenja ugljenikom.

  • 42
  • 1
  • 0

Samo 11 zemalja nije dostavilo ciljeve za predviđeni svetski sporazum o klimi, uključujući ratom pogođenu Siriju, Severnu Koreju i socijalističke latinoameričke zemlje koje smatraju da Zapad treba da očisti svet od zagađenja ugljenikom.

Mnogi su razlozi za nedostavljanje ciljeva

Neke zemlje su u ratu, neke se oporavljaju od prirodnih katastrofa, a neke se jednostavno ideološki protive sporazumu o klimi koji na pregovorima UN o borbi protiv klimatskih promena (COP21) pokušavaju da postignu predstavnici gotovo 200 zemalja. "Oni koji su napravili problem, moraju i da reše problem", rekao je na skupu koji je u Parizu počeo 30. novembra i traje do 11. decembra, pregovarač Nikaragve Pol Okist (Paul Oquist). Zvaničnici UN-a kažu da su ciljeve u borbi protiv promena klime dobile 184 od 195 zemalja potpisnica Konvencije UN-a o klimatskim promenama kojom su obuhvaćeni gotovo svi u svetu koji emituju ugljenik. UN inače računa Evropsku uniju kao posebnu stranu uz 28 njenih članica, tako da je ukupan broj potpisnica Konvencije zapravo 196.

paul Oquist
Paul Oquist, pregovarač Nikaragve

Iako prema mišljenju naučnika predloženi ciljevi neće biti dovoljni da se spreči opasan nivo zagrevanja planete, činjenica da je toliko mnogo zemalja, uključujući neke od najsiromašnijih, dostavila ciljeve predstavlja željenu promenu u pregovorima UN. Naime, siromašnije zemlje ranije nisu prihvatale obaveze već su samo tražile od bogatih da se oni bore protiv klimatskih promena.

Nikaragva je među onima koji se još dvoume

Iako ubrzano razvija proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ta centralnoamerička zemlja odbija da obznani svoje planove u međunarodnim pregovorima s obrazloženjem da pristup ostavljanja zemljama da same odluče koliko će smanjiti emisiju ugljenika neće funkcionisati. I ostale zemlje koje nisu dostavile ciljeve u borbi protiv klimatskih promena imaju svoje razloge za to. Severna Koreja je izolovana od sveta i ne učestvuje aktivno u pregovorima o klimi, a Sirija je usred građanskog rata. Libija je suočena sa nasiljem i nestabilnošću od svrgavanja Moamera Gadafija 2011., a obično aktivan učesnik u pregovorima UN-a o klimi Nepal, se oporavlja od razornog zemljotresa ranije ove godine.

"Da, ostalo je nekoliko zemalja. Neke od njih su u ratu. Neke zbog različitih razloga nacionalne prirode nisu bile u stanju da urade svoj posao", rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN za pitanja klime Janoš Pastor. Agencije UN-a pomogle su desetinama zemalja u razvoju da pripreme planove akcije u borbi protiv promena klime. "Od više od 40 zemalja, koje su dobile pomoć od Programa UN-a za razvoj, jedino Istočni Timor nije bio u stanju da na vreme dostavi ciljeve", istakao je zvaničnik UNDP Jamil Bonduli (Yamil) koji je radio sa tim zemljama.

Najveće od zemalja koje još nisu dostavile ciljeve su Uzbekistan i Venecuela, jedan od vodećih proizvođača nafte, koji često napada Zapad što nije uradio više u borbi protiv globalnog zagrevanja. Ministar za eko-socijalizam Venecuele Giljermo Bareto, kaže da njegova zemlja neće dostaviti ciljeve dok ne vidi kakve obaveze bogate zemlje žele da stave u sporazum.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Pariz Francuska Klimatske promene Globalno zagrevanje Nikaragva Paul Oquist Konvencija Janoš Pastor