Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 13.08.2015. 13:00

13 robota koji će zauvek promeniti agrar

Robotraktori, platforme za razne priključke, robotizovani berači pomorandži, jagoda i krastavaca, leteći dronovi koji dijagnostikuju bolesti na usevima! Sve je to deo današnje ponude robota koji obavljaju poljoprivredne poslove!

  • 2.133
  • 349
  • 0

Roboti su budućnost poljoprivrede. Od terenskih dronova do robotskih vršilica, industrijom koja hrani ljude dominiraju samostalne mašine. Poslednjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali sa nekoliko mašina sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama.

Povećan broj farmbota je razviijen da bi mogli da obavljaju i najsloženije zadatke koje pre nije bilo moguće uraditi teškom mehanizacijom.

Robot koji bere salatu - Blue River LettuceBot2

Ovaj popularni robot može da se priključi na traktor i da stanjuje mlade biljke salate kako bi one dobile prostor za rast, više vazduha i bolje rodile. Tako dolazi do manjeg nadmetanja između biljaka za hranljive materije. Takođe, ovaj robot može da raspršuje insekticide i plevi korov između redova salate. Još samo nedostaje da nauči da pravi salatu za ručak, i Blue River LettuceBot 2 bio bi savršeno efikasan doslovno - od polja do stola.


Blue River LettuceBot2

Robot koji bere jagode - Agrobot SW6010

Agrobot SW6010 bere jagode velikom brzinom i efikasnošću. Senzori na robotizovanim rukama mogu da prepoznaju koji su plodovi zreli, a koji nisu i to prema obliku i veličini neubranog voća. Nakon branja on ih čak i pakuje u kutije.


Agrobot SW6010

Kosi travu, suši i balira - Autonomous Tractor Spirit

Električni Spirit iz kompanije Autonomous Tractor kosi travu kao niko dosada. Troši 25 % manje energije od drugih mašina i izgleda potpuno robotizovano. Polja se kose 3 - 7 puta godišnje, a Spirit omogućava poboljšanje produktivnosti i iskoristivosti. U jednom prolazu obavlja 3 operacije, košenje, sušenje i baliranje, a to poboljšava nutritivnu vrednost trave.


Autonomous Tractor Spirit

Sejalica za plastenike - Conic System Pro-300

Iako na prvi pogled izgleda kao farbička mašina, Pro-300 iz Conic sistema, visoko je specijalizovan robot za setvu u plastenicima. Ako treba posejati seme u spremnike, ovaj robot može da obavi setvu u hiljadu fiksiranih ili fleksibilnih spremnika u samo jednom satu.


Conic System Pro-300

Neumorni berač pomorandži - Energid Citrus Picking System

Veliki robot koji može da obere stablo pomorandže za cenu mnogo manju od ljudskog rada, prodaje se pod nazivom Energid Citrus Picking System. To znači branje jedne pomorandže svake 2-3 sekunde. Možda zvuči sporo, ali zapamtite - ovaj radnik se nikada ne umara.


Energid Citrus Picking System

Superpametni terenski traktor - Clearpath Robotics Grizzly

Grizzly robot nema kabinu, jer mu ne treba vozač. Pogodno za sve vrste terena, ovo električno vozilo obavlja aktivnosti superpametnog traktora. S pričvršćenim senzorima, može doslovno da namiriše gde su krave urinirale i da tretira travu tako da ona ponovo izraste.


Clearpath Robotics Grizzly

Multifunkcionalna platforma - ASI Forge Platform

Robotska multifunkcionalna platforma naročito korisna u voćnjacima i vinogradima, ali i u drugim industrijama. Na nju je moguće postaviti više od 100 različitih priključaka, pa je ona višenamenska. Odlikuje se neverovatnom mogućnošću transformacije, od bušilice do viljuškara.


ASI Forge Platform

Rezidba vinove loze - Vision Robotics Grapevine Pruner

Orezivanje je esencijalno kada je reč o održavanju zdravlja vinove loze, a ovaj robot nazvan Vision Robotics Grapevine Pruner će to učiniti umesto vas. Spolja izgleda kao obična plava kutija, dok se iznutra nalaze mehaničke ruke koje orezuju grane i samo izgledaju pomalo strašno.


Vision Robotics Grapevine Pruner

Rezidba vinove loze - Wall-Ye

Wall-Ye je, takođe, robot za rezidbu vinove loze, ali mnogo je slađi od ostalih.


Wall-Ye

Dronska dijagnostika useva - Agribotix Hornet

Ovaj terenski izviđač radi sve. Ne samo da samostalno obavlja misije i pravi video snimke na polju, već ima i infracrvene senzore koji mogu da mere parametre koji određuju zdravstveno stanje useva.


Agribotix Hornet

Precizna dijagnostika - Precision Hawk Lancaster

OK. Samo malo. Ovaj terenski izviđač zaista radi sve. Lancaster Platforma ne samo da sadrži vizuelne, već i termalne, multispektralne i hiperspektralne senzore, ali i LiDAR tehnologiju. Dron predvođen veštačkom inteligencijom može čak samostalno da sleti, pa i na vodu, kao i da promeni smer leta zasnovano na uzorcima smera duvanja vetra. Potpuno se snalazi u vremenu i prostoru.


Precision Hawk Lancaster

Automatski berač - Harvest Automation HV-100

Da li Vam treba prijatelj / pomoćnik u stakleniku? U tom slučaju je Harvest Automation HV-100 baš za Vas. Ovaj mali momak je dizajniran za rad s ljudima, gde postavlja biljke na svoje mesto. Nešto kao mali Rumba usisavač koji čisti sam, prilagođen poljoprivredi. Umnogome smanjuje trošak proizvodnje i povećava produktivnost.


Harvest Automation HV-100

Berač krastavaca - Cucumber Harvester

Kao i berač jagoda, ovaj pametni robot može da uoči zrele plodove krastavaca na puzavicama i pažljivo da ih obere. Ono što je naročito impresivno je da je ova futuristička tehnologija razvijena još 2002. godine. Izgleda da se poljoprivredna industrija za robotizovanu revoluciju pripremala već neko vreme.


Cucumber harvester


Foto prilog


Tagovi

Setva Orezivanje Grizzly Robotizacija poljoprivrede Berač krastavaca Cucumber harvester Harvest Automation HV-100 Berač jagoda Lancaster platforma Hiperspektralni senzori LiDAR tehnologija Termalni senzori Precision Hawk Lancaster Agribotix H


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta