Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diskriminacija porodilja
  • 05.03.2017. 11:30

17 % žena nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji pretežno su muškarci, a to pokazuje podatak da je žena svega 17. Ono što se apostrofira kao diskriminacija jeste činjenica da žene u poljoprivredi, s obzirom da nisu priznate kao zaposlene, ne mogu da dobiju odgovarajuće porodiljsko odsustvo.

Foto: b-photo / Big Stock
  • 3.152
  • 613
  • 0

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji pretežno su muškarci, a to pokazuje podatak da je žena svega 17%. Kako prenosi RTV, iako mogu da registruju gazdinstvo, one su izuzete od prepoznavanja da su zaposlene ili da su preduzetnice.

Bez prava na porodiljsko odsustvo

Ono što se apostrofira kao diskriminacija jeste činjenica da žene u poljoprivredi, s obzirom da nisu priznate kao zaposlene, ne mogu da dobiju odgovarajuće porodiljsko odsustvo. Međutim, to bi trebalo da se promeni. Ministarstvo rada i socijalne politike najavilo je da će, zakonski, vlasnicama gazdinstava porodiljska naknada biti obračunavana u skladu sa osnovicom na koju plaćaju poreze i doprinose.

Dobar primer iz opštine Knić

Nadležni iz opštine Knić u Šumadijskom okrugu odlučili su da se porodiljama na selu dodele sredstva u visini dve minimalne plate. Godinu dana biće im plaćeno zdravstveno i penzijsko osiguranje. Ovim se teži ka većem natalitetu i sprečavanju iseljavanja sa sela.

Foto: b-photo / Big Stock


Izvori

RTV


Tagovi

Žene u poljoprivredi Zakon Porodiljska naknada Knić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D