Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne penzije
  • 06.10.2018. 12:30

180.000 poljoprivrednih penzionera sa zebnjom čeka izmenjen Zakon o PIO

Za većinu poljoprivrednih penzionera osnovno je pitanje da li uopšte ima smisla da plaćaju doprinose, ako će im penzije zavisiti od toga da li država ima novca ili ne.

Foto: Bigstockphoto / HalfPoint
  • 905
  • 43
  • 0

U Srbiji postoji više od 180.000 poljoprivrednih penzionera. S obzirom na to da će ubuduće usklađivanje primanja najstarijih biti samo onda kada u budžetu ima novca, sa zebnjom očekuje primenu izmena i dopuna Zakona o PIO. To znači da oni, bez obzira na visinu osnovice po kojoj uplaćuju doprinose, nikada unapred neće znati ni kada, a ni za koliko će im biti veća ili manja penzija, pišu Novosti.

Usklađivanje penzija utvrđeno je za sve kategorije penzionera i sve vrste penzija na jedinstveni način, kažu u Ministarstvu za rad: "Plan Vlade je da se popravi materijalni položaj svih penzionera, tako da je planirano da njihova primanja rastu brže od kretanja cena na malo. Usvajanjem izmena stvoren je pravni osnov za ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija zaključno sa septembarskom penzijom i da ukupna primanja svih korisnika budu veća za najmanje pet odsto u odnosu na septembar i oktobar".

Novi zakon o PIO rešava problem poljoprivrednih penzija?

Penzije po ovom osnovu nešto su više od 11.000 dinara. Ukidanjem Zakona o privremenom umanjenju penzija poljoprivrednici će od novembra umesto 11.213 dinara dobiti 12.700 dinara - za 1.487 dinara više. Za većinu poljoprivrednih penzionera osnovno je pitanje da li uopšte ima smisla da plaćaju doprinose, ako će im penzije zavisiti od toga da li država ima novca ili ne.

"Ne očekujemo smanjivanje broja poljoprivrednih osiguranika, jer je i do sada za tu kategoriju važilo da u najmanjoj meri uplaćuju doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Država iz budžeta dotira više od 80 odsto rashoda za poljoprivredne penzije. Ovo svakako nameće potrebu da se država ozbiljno pozabavi sa penzijskim i invalidskim osiguranjem poljoprivrednika, a što bi trebalo da bude sastavni deo naredne faze reforme sistema PIO. Poljoprivredne penzije će se u budućnosti redovno isplaćivati u visini utvrđenoj zakonom, na isti način kao i do sada. Upravo iz razloga što je prema Ustavu država garant sprovođenja ovog prava iz budžeta se dotiraju nedostajuća sredstva za isplatu penzija", dodaju iz Ministarstva.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivrednici Penzije Doprinosi Ministartsvo za rad Zakon o PIO


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.