Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika u poljoprivredi
  • 07.11.2018. 18:15

4 potpuno autonomna robota u poljoprivredi koji štede vreme, vodu, herbicide

Poslednjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali sa nekoliko mašina sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama. Donosimo četiri inovacije koje pomažu poljoprivrednicima u svakodnevnom radu.

Foto: Bigstockphoto/ekkasit919
  • 560
  • 18
  • 0

Za većinu nas, misao o upotrebi robota podstaknuta je bezbrojnim filmovima naučne fantastike, ali stvarnost je daleko više od toga. Iako postoji malo šanse da preuzmu svet, roboti su već osmišljeni kako bi pomogli poljoprivrednicima u njihovom svakodnevnom radu. Poslednjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali sa nekoliko mašina sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama.

Smanjenje ljudskog rada, upotrebe vode, herbicida

FarmBot - precizni poljoprivredni robot koji se sastoji od mašine, softvera i dokumentacije, uključujući i skladište podataka. Cilj projekta je stvoriti otvorenu i pristupačnu tehnologiju koja će pomoći svima da proizvode hranu. FarmBot je projekat otvorenog koda, koji omogućava modifikovanje hardvera, softvera, dokumentacije i dopune korisnika. FarmBot može posejati više od 30 različitih kultura, uključujući krumpir, grašak, artičoke, blitvu na površini od 2,9 x 1,4 metra sa maksimalnom visinom biljke od pola metra. Može obrađivati različite kulture istovremeno, na istoj površini i može raditi u zatvorenom, otvorenom i pokrivenom prostoru.

Viscon - potpuno automatizovana hidroponska farma, koja se fokusira na sigurnu proizvodnju svežih proizvoda, a pogodna je za kulture kratkog životnog ciklusa, uključujući začinsko bilje, kupus, zelenu salatu. Sistem smanjuje ljudski rad za 75%. 

Iron Ox - takođe hidroponski sistem uzgoja biljaka. Iz kompanije kažu da ovakav sistem smanjuje upotrebu vode za rast za 90% u odnosu na tradicionalan način proizvodnje i proizvodi 30 puta više proizvoda po katastarskom jutru. 

ecoRobotix - robot koji suzbija korov. Omogućuje poljoprivrednicima do 20 puta manju upotrebu herbicida. Njima se upravlja pomoću GPS-a i senzora. Kamera detektuje korov, a robotska "ruka" zatim nanosi herbicid tačno na njega. 

Kako izgledaju opisani roboti u radu, pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Robotika Poljoprivreda Senzori Tehnologija Inovacije Precizna poljoprivreda FarmBot. Viscon Iron Ox EcoRobotix


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!